Søk

1. Sammendrag

1.1 Innledning

I proposisjonen fremmes forslag om endringer i:

  • lov 18. desember 2009 nr. 131 om sosiale tjenester i arbeids- og velferdsforvaltningen (sosialtjenesteloven),

  • lov 28. februar 1997 nr. 19 om folketrygd (folketrygdloven),

  • lov 16. desember 1966 nr. 9 om anke til Trygderetten (trygderettsloven).

På grunn av tidsperspektivet har det ikke vært praktisk mulig å sende forslagene på alminnelig høring. Imidlertid vil utkast til forskrifter med hjemmel i de to foreslåtte lovendringene i sosialtjenesteloven og folketrygdloven bli sendt på høring.

Når det gjelder merknader til bestemmelsene er de nærmer redegjort for i proposisjonens kapittel 6.

Sosialtjenesteloven

Sosialtjenesteloven § 51 a foreslås endret slik at forskriftshjemmelen utvides. Det foreslås å kunne fastsette midlertidig forskrift om unntak fra aktivitetsplikt for økonomisk stønad. For kvalifiseringsprogram og -stønad foreslås det å kunne gjøre unntak fra bestemmelsene i loven, herunder å kunne forlenge perioden. Forslaget er en oppfølging av to vedtak fattet av Stortinget 16. mars 2020. I tillegg foreslås det en adgang til å kunne gjøre unntak fra sosialtjenesteloven § 26 dersom det skulle bli en stor andel saker der kommunen må søke refusjon fra staten etter denne bestemmelsen.

Folketrygdloven

Folketrygdloven § 25-16 foreslås endret slik at forskriftshjemmelen utvides til å kunne gi regler om automatisk saksbehandling, viderebehandling av personopplysninger til analyse og innsikt og adgang til midlertidig å kunne laste ned kopi av basen med a-ordningsinntekter fra Skatteetaten (inntektskomponenten). Forslaget om utvidelse er basert på en svært stor økning i saksinngangen i Arbeids- og velferdsetaten som følge av covid-19-pandemien, og tiltakene er nødvendige for å sikre berørte personer ytelser til livsopphold.

Trygderettsloven

Trygderettsloven § 13 foreslås endret for å kunne sende oversendelsesbrevet elektronisk i stedet for ved rekommandert sending.

1.2 Komiteens behandling

Som ledd i komiteens behandling av lovproposisjonen oversendte Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Kristelig Folkeparti spørsmål til Arbeids- og sosialdepartementet. Spørsmålene samt statsrådens svar følger som vedlegg til innstillingen.

1.3 Komiteens innledende merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Elise Bjørnebekk-Waagen, Lise Christoffersen, Arild Grande og fungerende leder Rigmor Aasrud, fra Høyre, Margret Hagerup, Heidi Nordby Lunde og Kristian Tonning Riise, fra Fremskrittspartiet, Bjørnar Laabak og Gisle Meininger Saudland, fra Senterpartiet, Per Olaf Lundteigen, fra Sosialistisk Venstreparti, Eirik Faret Sakariassen, og fra Kristelig Folkeparti, Torill Selsvold Nyborg, viser til Prop. 72 L (2019–2020) Endringer i sosialtjenesteloven, folketrygdloven og trygderettsloven (oppfølging av anmodningsvedtak og andre endringer som følge av covid-19 mv.), der regjeringen foreslår endringer i tre lover – lov 18. desember 2009 nr. 131 om sosiale tjenester i arbeids- og velferdsforvaltningen (sosialtjenesteloven), lov 28. februar 1997 nr. 19 om folketrygd (folketrygdloven) og lov 16. desember 1966 nr. 9 om anke til Trygderetten (trygderettsloven).

Under henvisning til den ekstraordinære situasjonen som følge av covid-19-pandemien slutter komiteen seg til de forslagene som fremmes i proposisjonen, som dels er en oppfølging av vedtak i Stortinget fra 16. mars 2020 og dels er begrunnet i behovet for automatiske, raske og ubyråkratiske beslutninger når det gjelder unntak fra aktivitetskrav og forlengelse av vedtak for stønadsmottakere etter lov om sosiale tjenester, behovet for å sikre berørte personer inntektssikring etter folketrygdloven, samt enklere prosedyrer for saksforberedelse til Trygderetten.

Komiteen viser til at lovforslagene ikke har vært på alminnelig høring, da dette på grunn av tidsperspektivet ikke har vært praktisk mulig. Komiteen har ingen merknader til det, men merker seg at departementet vil sende utkast til forskrifter med hjemmel i de to foreslåtte lovendringene i sosialtjenesteloven og folketrygdloven på høring.

Komiteen viser videre til den ekstraordinære innsatsen ansatte i helsevesenet, i øvrige omsorgs- og velferdsetater lokalt og nasjonalt og i barnehager og skoler nå yter. Komiteen ønsker å berømme alle dem både i offentlig og privat sektor som nå gjennom sin arbeidsinnsats bidrar til fellesskapet.