12.1 Kap. 1137 Forskning og innovasjon
Komiteen viser til at den
viktigste oppgaven for landbruks- og matsektoren er å sikre innbyggerne
trygg mat av god kvalitet og bidra til en god forvaltning av naturressursene.
Tildelinger fra Landbruks- og matdepartementet til forskning skal
legge grunnlaget for stabil leveranse av trygg kvalitetsmat, økt
lønnsomhet og næringsutvikling. Komiteen viser til at bevilgningen
under dette kapittelet skal bidra til å nå de de forskningspolitiske
delmålene og de landbrukspolitiske hovedmålsettingene – matsikkerhet
og beredskap, landbruk over hele landet, økt verdiskaping samt et
bærekraftig landbruk med lavere utslipp av klimagasser. I hovedsak
tildeles bevilgningen til forskningsaktiviteten i regi av Norges
forskningsråd, de virksomhetene som inngår i primærnæringsarenaen,
og øvrige forskningsinstitutt der Landbruks- og matdepartementet
har ansvar for basisbevilgning. Komiteen mener bioøkonomi
er en av flere viktige framtidsnæringer hvor Norge har gode forutsetninger
for å lykkes. For å realisere dette potensialet, mener komiteen at
det trengs mer forskning og utvikling innenfor landbruk og skogbruk.
Komiteens flertall,
medlemmene fra Høyre, Fremskrittspartiet, Venstre og Kristelig Folkeparti,
viser til budsjettenigheten, hvor det foreslås å bevilge 3 mill.
kroner til Graminor – norsk frukt- og bærsenter på Njøs og 0,5 mill.
kroner til et samarbeid mellom Bocuse d’Or og Norsk Kokkelandslag
på kap. 1137 post 70.
Komiteens medlemmer
fra Senterpartiet vil vise til jordbruksforhandlingene 2019,
der partene ble enige om midler rettet mot blant annet forskning på
grøntsektoren. Videre vil disse medlemmer vise til
finansinnstillingen og Senterpartiets alternative budsjettforslag
med forslag om å øke klimaforskningen innen husdyrproduksjon med
10 mill. kroner, samt øke basisbevilgningen til landbruksforskning
med 10 mill. kroner, som samlet gir en økning på kap. 1137 på 20 mill.
kroner utover regjeringens budsjettforslag.