Søk

2. Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Else-May Botten, Ingrid Heggø, Odd Omland og Knut Storberget, fra Høyre, Frank Bakke-Jensen, Ingunn Foss, Gunnar Gundersen og Ove Trellevik, fra Fremskrittspartiet, Sivert Bjørnstad, Oskar J. Grimstad og Morten Ørsal Johansen, fra Kristelig Folkeparti, Line Henriette Hjemdal, fra Senterpartiet, lederen Geir Pollestad, fra Venstre, Pål Farstad, og fra Sosialistisk Venstreparti, Torgeir Knag Fylkesnes, viser til representantforslaget Dokument 8:126 S (2015–2016) om å åpne havet for ungdomsfiske og svarbrev fra Nærings- og fiskeridepartementet datert 13. oktober 2016 (vedlagt).

Komiteen viser til viktigheten av en aktiv rekruttering til fiskerinæringen. Denne næringen vil være svært viktig for fremtidig verdiskapning og arbeidsplasser på kort og lang sikt. Skal vi også nå målet om å sikre at sjømatnæringen får den kompetansen det er behov for, er det viktig at dyktige unge mennesker kommer tidlig inn i sektoren og får oppleve yrket. Ungdomsfiskeordningen, samt skolekvoter og lærlingekvoteordningen for øvrig, er derfor viktige tiltak.

Komiteen viser til at det er mange unge langs kysten som vil prøve fiskeryrket, og ungdomsfiskeordningen er helt sentral for å få flere unge til å satse på næringen gjennom sommerjobber og muligens en senere karriere i fiskerifaget.

Komiteen viser til at denne ordningen gjelder kun i sommermånedene, mens det i perioder som vinterferie, påskeferie og høstferie ikke er mulighet for å drive med slikt fiske. Det er gunstig at unge kan benytte sin sommerferie til å drive med ungdomsfiske.

Komiteen mener at det er viktig for Norge som fiskerinasjon, men også som havnasjon generelt, at rekrutteringen til sjøs er god. I dag er det grunn til å være bekymret for utviklingen hvor det jevnt over rekrutteres for lite ungdom til næringen, og hvor en stadig større andel av fiskerne er nær pensjonsalder. En revitalisert ungdomsfiskeordning kan være et viktig bidrag i rekrutteringsarbeidet. God tilrettelegging i ungdomsårene er avgjørende for om en velger en karriere til sjøs.

Komiteen mener det er viktig å få belyst følgende problemstillinger som grunnlag for å gå videre med spørsmålet om ungdomsfiske hele året: hensynet til behandling av råstoff, kvalitet, sikkerhetsaspektet ved å utvide ordningen til hele året, kapasitetsmuligheter ved mottaksanlegg og konsekvenser for kvoteuttak. Videre bør ordningen ses i lys av nødvendige tiltak innen yrkesfagopplæringen, rekrutteringskvoteordningen og tilskudd til å etablere seg som fisker. Komiteen mener også at en eventuell endret ordning må spesifisere hvilke aldersgrupper den gjelder for, og andre kriterier som skal gjelde for deltakelse.

Komiteen viser til at flertallet i innstillingen til sjømatindustrimeldingen, Innst. 215 S (2015–2016), ba regjeringen utarbeide en strategi for å styrke rekrutteringen til fiskerinæringen. Komiteen mener at ungdomsfiskeordningen også bør utredes i denne strategien.

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Kristelig Folkeparti, Senterpartiet, Venstre og Sosialistisk Venstreparti, fremmer følgende forslag:

«Stortinget ber regjeringen i forbindelse med strategien for rekruttering til fiskerier om å utrede ungdomsfiskeordningen og komme tilbake til Stortinget på egnet måte.»

Komiteen mener imidlertid at det er viktig at bærekraftige hensyn ivaretas med denne ordningen. I så henseende viser komiteen til brevet av 13. oktober 2016 fra fiskeriministeren. Komiteen støtter at ordningen ikke skal innebære utfordringer for våre tilsynsmyndigheter, samt at ordningen ikke må medføre store kontrollmessige utfordringer, særlig i den hektiske perioden av året når vinterfisket foregår og det er særlige store omsetninger. Det er svært viktig at fisket blir gjennomført på en bærekraftig måte, og at ressursuttaket ikke blir uforsvarlig høyt.