2. Kvalitet og pasientsikkerhet i et internasjonalt perspektiv

2.1 Sammendrag

Kvalitets- og pasientsikkerhetsarbeid i andre sammenlignbare land og i internasjonale organisasjoner er en viktig kilde til kunnskap som kan brukes som grunnlag for å videreutvikle arbeidet i Norge.

OECD-rapporten fra 2014 – Health at a Glance: Europe 2014 – inneholder sammenlignbare data fra 35 europeiske OECD-land, basert på de nyeste tilgjengelige data fra 2012. Rapporten viser at helsetilstanden i Norge generelt er god, med høyere forventet levealder og lavere sykelighet og dødelighet enn gjennomsnittet for EU-landene i OECD. Norske helsevaner er også bedre enn gjennomsnittet, med lavere forbruk av tobakk og alkohol og høyere inntak av grønnsaker.

Norge skårer godt på en rekke indikatorer, og OECD fremhever spesielt resultatene for overlevelse etter akutt hjerteinfarkt som svært gode i Danmark, Sverige og Norge. Det er generelt god kreftoverlevelse i Norge. Norge skårer noe dårligere når det gjelder indikatorene for pasientsikkerhet og vaksinasjon.

The Commonwealth Fund er en stiftelse i USA som har som formål å styrke helsetjenestesystemer med bedret tilgjengelighet, kvalitet og effektivitet. Commonwealth Fund gjennomfører helsesystemundersøkelser årlig i en rekke land, og Norge deltok for sjette gang i 2014. Resultatet fra 2014-undersøkelsen viste at Norge skårer bedre enn gjennomsnittet av de andre landene på en del områder, dårligere enn gjennomsnittet på andre områder.

2.2 Komiteens merknader

Komiteen mener det er et betydelig kvalitetstegn når norsk helsetjeneste kommer godt ut i OECD-rapporten fra 2014 – Health at a Glance: Europe 2014 – som inneholder sammenlignbare data fra 35 europeiske OECD-land. På de aller fleste områdene som måles scorer Norge høyt. Komiteen er samtidig opptatt av at det rettes særlig oppmerksomhet mot de områdene der Norge skårer noe dårligere, som for eksempel pasientsikkerhet og vaksinasjon. Komiteen vil understreke at ikke alt er sammenlignbart og at det derfor er nødvendig å foreta grundige faglige vurderinger av når det er fruktbart å anvende internasjonale data på norske forhold, samt å sikre gode nasjonale data.

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Kristelig Folkeparti, Senterpartiet og Venstre, merker seg at Norge skårer noe dårligere når det gjelder vaksinasjon. Vaksiner er ett av de mest effektive verktøyene vi har i det forebyggende helsearbeidet, og har en risikoreduserende effekt for utvikling av sykdommer som krever antibiotikabehandling. Norge har ingen andre systematiske programmer for vaksinasjon av befolkningen utover barnevaksinasjonsprogrammet, med unntak av tilbud om sesonginfluensavaksine til eldre og spesielle målgrupper.