2.23 Kap. 865 Forbrukerpolitiske tiltak og internasjonalt samarbeid

Komiteen viser til at Norge har sterke forbrukerrettigheter sammenlignet med andre land, men viser likevel til at det er viktig å arbeide videre både nasjonalt og internasjonalt med å trygge de rettighetene som er etablert og å utvikle dem i tråd med nye behov.

Komiteen mener en aktiv forbrukerpolitikk skal ivareta forbrukerens rettigheter, interesser og sikkerhet og viser til at forbrukerne har rett til beskyttelse mot urimelig adferd fra både offentlige og private leverandører av tjenester. Komiteen registrerer at forbrukerpolitiske tiltak ivaretar en rekke perspektiver i forhold mellom norske forbrukerinteresser og særlig i forhold til det økende samarbeid en har med EU/EØS.

Komiteen mener det er viktig å formidle forbrukerkunnskap og en kritisk holdning til både reklame og spørsmål som berører rettigheter, personvern og trygghet ved bruk av digitale medier. Komiteen viser til viktigheten av at barn og unge får mulighet til å utvikle kunnskap om de utfordringene som ligger i en stadig større bruk av mobil- og Internett-tjenester.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Høyre og Kristelig Folkeparti viser til viktigheten av å følge opp EU-direktivene om styrking av forbrukervernet, men vil være tydelig på at norske forbrukerrettigheter ikke må svekkes samlet sett. Disse medlemmer vil påpeke at det er viktig for de departement som arbeider med disse lovene å følge opp dette arbeidet, for å påvirke at direktivene i størst mulig grad er i samsvar med norske synspunkter.

Post 21 Spesielle driftsutgifter

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet, viser til regjeringens budsjettfremlegg og støtter dette.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet viser til Fremskrittspartiets alternative statsbudsjett og sine egne merknader under kap. 860 post 50.