Post 70 Driftstilskudd til offentlig stiftelse for positiv miljømerking

Komiteen viser til at ved å utvikle kriterier for miljømerking av varer og tjenester stimulerer en til mer miljøtilpasset produktutvikling og et mer miljøvennlig forbruk. Komiteen mener arbeidet med informasjon om miljømerking av miljømerkede produkter vil gi trygge miljøvalg i hverdagen, og er positiv til at denne informasjonen er rettet opp mot småbarnsforeldre og personer som arbeider med barn.

Komiteen mener Svanemerket og Blomsten (EU) er viktige bidragsytere til informasjon overfor innbyggerne slik at disse kan ta gode miljøvalg. Komiteen registrerer at det er foreslått en økning under post 70 som skal bidra til å gjøre merkene Svanen og Blomsten bedre kjent og bygge opp statusen deres som offisielle miljømerker. Komiteen mener at for at miljømerkingens målsettinger skal oppnås, må det arbeides videre med å øke kunnskapen om, og troverdigheten til, miljømerkede produkter.

Komiteen er glad for at regjeringen nå etter oppdrag fra Stortinget skal lage en oversikt over alle forbrukerrettede merkeordninger som er offisielle eller får offentlig støtte, og ser frem til resultatet av dette. Komiteen viser i den forbindelse til at det også er viktig i den forbindelse å vurdere måloppnåelsen i forhold til økonomisk støtte.

Post 70 Driftstilskudd til offentlig stiftelse for positiv miljømerking

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet, viser til regjeringens budsjettfremlegg og støtter dette.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet mener positiv miljømerking er et godt tiltak, men ser ingen grunn til å øke bevilgningen fra dagens nivå. Utgiften går hovedsakelig til administrasjon, og disse medlemmer forutsetter at det er mulig å effektivisere denne. Disse medlemmer viser videre til Fremskrittspartiets alternative statsbudsjett.