Innstilling fra helse- og omsorgskomiteen om endringer i statsbudsjettet for 2010 under Helse- og omsorgsdepartementet (takstoppgjørene for leger, psykologer og fysioterapeuter)

Dette dokument

  • Innst. 362 S (2009–2010)
  • Kildedok: Prop. 138 S (2009–2010)
  • Dato: 10.06.2010
  • Utgiver: helse- og omsorgskomiteen
  • Sidetall: 2

Til Stortinget

1. Sammendrag

1.1 Innledning

Det foreslås at Stortinget gir departementet fullmakt til å gjøre endringer i trygderefusjoner for legehjelp, psykologhjelp og fysioterapi fra 1. juli 2010 på grunnlag av eventuelle avtaler med Den norske legeforening, Norsk Psykologforening og Norsk fysioterapeutforbund.

1.2 Forhandlinger om basistilskudd, driftstilskudd og takster for leger, psykologer og fysioterapeuter

Avtalene om basistilskudd, driftstilskudd og takster for leger, psykologer og fysioterapeuter gjelder fra 1. juli til 30. juni påfølgende år.

Ved behandlingen av statsbudsjettet for 2010 vedtok Stortinget å øke egenandelene for legehjelp og psykologhjelp med 4 pst. fra 1. juli 2010. Trygderefusjonene vil bli tilpasset dette. Økningen i honorartakstene som følge av eventuelle nye avtaler vil derfor få full virkning i refusjonsutgiftene.

Forhandlingene mellom Den norske legeforening, staten, KS og de regionale helseforetakene om basistilskudd, driftstilskudd og takster for tidsrommet 1. juli 2010–30. juni 2011, startet i uke 22 i 2010. Partene tar sikte på å komme til enighet i løpet av juni.

Det foreslås at det gis fullmakt til å gjøre endringer i trygderefusjonene og bevilgning til kommunene som følge av de avtalene partene eventuelt kommer fram til. Bevilgningssakene vil bli lagt fram for Stortinget seinere.

2. Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Jorodd Asphjell, Are Helseth, Espen Granberg Johnsen, Tove Karoline Knutsen, Sonja Mandt og Wenche Olsen, fra Fremskrittspartiet, Jon Jæger Gåsvatn, Kari Kjønaas Kjos og Per Arne Olsen, fra Høyre, lederen Bent Høie, Sonja Irene Sjøli og Erna Solberg, fra Sosialistisk Venstreparti, Geir-Ketil Hansen, fra Senterpartiet, Kjersti Toppe, og fra Kristelig Folkeparti, Laila Dåvøy, viser til at stortingsflertallet i forbindelse med statsbudsjettet for 2010 vedtok å øke egenandelene for legehjelp og psykologhjelp med 4 prosent fra 1. juli 2010. Trygderefusjonene blir tilpasset dette. Det fremkommer i proposisjonen at økningen i honorartakstene som følge av eventuelle nye avtaler derfor vil få full virkning i refusjonsutgiftene.

Forhandlingene mellom Den norske legeforening, staten, KS og de regionale helseforetakene om basistilskudd, driftstilskudd og takster for tidsrommet 1. juli 2010–30. juni 2011, startet i uke 22 i 2010 og er forventet sluttført i løpet av juni. Forhandlingene mellom de forskjellige aktørene for perioden 1. juli 2009–30. juni 2010 startet i midten av mai 2009. Komiteen støtter forslaget om å gi en fullmakt som det legges opp til i proposisjonen, under forutsetning at det ikke blir en økning i egenbetalingen for pasientene i 2010 ut over de 4 prosent som allerede er vedtatt i forbindelse med behandlingen av statsbudsjettet for 2010, og som blir gjort gjeldende fra og med 1. juli 2010. Komiteen har merket seg at regjeringen vil legge frem bevilgningssakene som følge av eventuelle endringer i trygderefusjonene og bevilgninger til kommunene på et senere tidspunkt.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Høyre og Kristelig Folkeparti understreker at fysikalsk behandling er et viktig ledd i rehabiliteringen, som setter mange pasienter i stand til å mestre hverdag og jobb. Disse medlemmer viser til at takstsystemet for fysioterapibehandling, som benyttes av de privatpraktiserende fysioterapeutene med driftsavtale med en kommune, består av tidstakster og tilleggstakster. Tidstakstene har en maksimal tidsramme på 90 minutter for visse diagnosegrupper på særskilte vilkår. I enkelte tilfeller kan en behandling av lengre varighet være hensiktsmessig av hensyn til pasientenes rehabilitering, og disse medlemmer ber derfor om at regjeringen i forhandlingene om takstoppgjøret sikrer at det gis refusjon for behandling utover 90 minutter.

Disse medlemmer mener at fysioterapitjenesten er et viktig behandlings- og rehabiliteringstilbud som kan bidra til bedre mestring i hverdagen og tilbakeføring til arbeidslivet. Disse medlemmer er bekymret for den lange ventetiden for fysioterapibehandling og mener det er behov for å styrke fysioterapitilbudet for å sikre pasientene raskere og bedre helsehjelp. Videre peker disse medlemmer på at lav kapasitet i den offentlig finansierte fysioterapitjenesten er en flaskehals for arbeidet med inkluderende arbeidsliv, der målsettingen er å få flere fra trygd til arbeid.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittpartiet og Høyre viser til forslag fra representanter for Høyre i Dokument nr. 8:3 (2007–2008), jf. Innst. S nr. 160 (2007–2008), der ordningen med kommunale driftsavtaler ble foreslått avviklet og erstattet med et system som sikrer raskere behandling og bedre utnyttelse av kapasiteten i fysioterapitjenesten.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet, Høyre og Kristelig Folkeparti støttet ikke omleggingen av finansieringssystemet for kommunale fysioterapitjenester som ble vedtatt av regjeringspartiene ved behandlingen av Budsjett-innst. S. nr. 11 (2008–2009), som har svekket tilbudet fordi det ikke er samsvar mellom praksisomfanget og avtalene med kommunene.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet og Kristelig Folkeparti viser til sine respektive alternative budsjetter om rehabilitering og habilitering.

Komiteens medlemmer fra Høyre viser til Høyres alternative budsjett, der det foreslås totalt 585 mill. kroner til en opptrappingsplan for habilitering og rehabilitering, herunder en styrking av fysioterapitjenesten.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet viser til Prop. 1 S (2009–2010), jf. Innst. 11 S (2009–2010), der Fremskrittspartiet stemte imot en økning av egenandelene på 4 prosent.

Disse medlemmer vil understreke at økte egenandeler går i motsatt retning til regjeringens uttalte politikk om å utjevne sosiale forskjeller.

3. Komiteens tilråding

Komiteen har for øvrig ingen merknader, viser til proposisjonen og rår Stortinget til å gjøre slikt

vedtak:

Stortinget samtykker i at Helse- og omsorgsdepartementet og Kommunal- og regionaldepartementet får fullmakt til å gjøre endringer i bevilgningen til kommunene og trygderefusjonene for legehjelp, psykologhjelp og fysioterapi fra 1. juli 2010 på grunnlag av eventuelle avtaler med Den norske legeforening, Norsk Psykologiforening og Norsk fysioterapeutforbund fra samme dato.

Oslo, i helse- og omsorgskomiteen, den 10. juni 2010

Bent Høie

Are Helseth

leder

ordfører