Innstilling fra arbeids- og sosialkomiteen om samtykke til deltakelse i en beslutning i EØS-komiteen om innlemmelse av fellesskapsprogrammet for sysselsetting og sosial solidaritet – PROGRESS (2007-2013)
Dette dokument
- Innst. S. nr. 169 (2006-2007)
- Kildedok: St.prp. nr. 51 (2006-2007)
- Dato: 18.04.2007
- Utgiver: Arbeids- og sosialkomiteen
- Sidetall: 2
Tilhører sak
Alt om
Innhold
Til Stortinget
PROGRESS (Programme for Employment and Social Solidarity) (2007-2013) som ble vedtatt i EU 24. oktober 2006, skal støtte opp om EUs politikk og fremme tiltak på de sysselsettings- og sosialpolitiske områdene.
Det er enighet mellom regjeringene i Island, Liechtenstein og Norge om at de tre statene bør delta, jf. invitasjon.
Norsk deltakelse i programmet krever årlige økonomiske bidrag i programperioden på syv år. I henhold til Grunnloven § 26 andre ledd er det nødvendig med Stortingets samtykke til deltakelse i beslutningen i EØS-komiteen. Det er forventet en beslutning i EØS-komiteen våren 2007. For å forhindre at Norge forsinker ikrafttredelsen av beslutningen, samt å sikre deltakelse i programmet så tidlig som mulig i 2007, fremmer Regjeringen forslag om at Stortinget gir sitt samtykke før beslutningen fattes i EØS-komiteen. Norge behøver dermed ikke ta forbehold om konstitusjonelle prosedyrer ved vedtakelsen av EØS-komiteens beslutning. Dersom den endelige avgjørelsen avviker vesentlig fra utkastet, vil saken bli lagt fram for Stortinget på nytt.
PROGRESS innebærer en sammenslåing og videreføring av de fire EU-programmene vedrørende sosial ekskludering, anti-diskriminering, sysselsetting og likestilling mellom kjønnene. Norge har deltatt i alle fire program frem til utgangen av 2006. PROGRESS vil også inkludere en del aktiviteter på arbeidsmiljø- og trygdeområdet.
Bakgrunnen for opprettelsen av ett enhetlig program er et ønske om en fortsettelse og videreutvikling av arbeidet på samtlige programområder, samtidig som det er et uttrykkelig mål om konsolidering og rasjonalisering av EUs finansieringsinstrument. EUs erfaringer med tidligere programmer der programområdene videreføres i PROGRESS har vært positive, og det er derfor grunn til å tro at videreføringen av aktivitetene i et samlet program skal kunne gi positive resultater.
Det vises til proposisjonen for en nærmere redegjørelse av de generelle mål, struktur og arbeidsform, inndeling av programmet samt rapportering og evaluering.
Gjennomføringen av programmet vil bli lagt til Barne- og likestillingsdepartementet med Arbeids- og inkluderingsdepartementet som koordinerende instans.
Samlet budsjett for programmet for de syv årene er 743,25 mill. euro (6,095 mrd. kroner), hvor Norges bidrag for hele perioden er beregnet til 131,4 mill. kroner.
I tillegg kommer tilskudd til administrative kostnader, som gjelder Kommisjonens merutgifter på grunn av EØS/EFTA-statenes deltakelse. Ut fra 2007-budsjettet kan det anslås at Norges andel utgjør om lag 7 mill. kroner for hele perioden.
Det er i tillegg utgifter til tre nasjonale eksperter som lånes ut til Kommisjonen.
Størstedelen av utgiftene for deltakelse i PROGRESS er videreføring av kostnader som man har hatt i forbindelse med deltakelse i de tidligere fire delprogrammene.
Innlemming av PROGRESS i EØS-avtalen krever verken lov- eller forskriftsendringer.
Regjeringen ønsker at Norge skal være en bidragsyter i arbeidet med å skape et solidarisk, inkluderende og trygt Europa. Det er i norsk interesse å delta aktivt i det europeiske samarbeidet om tiltak knyttet til de arbeidslivspolitiske-, sosialpolitiske og likestillingspolitiske områdene.
Deltakelse i fellesskapsprogrammet vil gi nyttige impulser og innspill også på det sosiale og pensjonspolitiske området.
Programmet omfatter også andre områder som er sentrale i norsk politikk, herunder arbeidet med nye lover på anti-diskriminerings- og tilgjengelighetsområdet og arbeid knyttet til arbeidsmarkeds- og sosialpolitiske utfordringer, slik som reform av velferdstjenester, mobilitet av arbeidskraft og tiltak for å møte aldringen av befolkningen.
Deltakelse i PROGRESS gir muligheter til å være med å fremme norske interesser i den europeiske prosessen på disse områdene, samtidig som det også kan innebære et vesentlig læringsutbytte av nærmere samhandling med EU-statene på disse områdene.
Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Eva Kristin Hansen, Per Rune Henriksen, Nina Mjøberg og Sverre Myrli, fra Fremskrittspartiet, Robert Eriksson, Kari Kjønaas Kjos og Kenneth Svendsen, fra Høyre, Martin Engeset, fra Sosialistisk Venstreparti, lederen Karin Andersen, fra Kristelig Folkeparti, Kjell Ingolf Ropstad, fra Senterpartiet, Dagfinn Sundsbø og fra Venstre, André N. Skjelstad, støtter Regjeringens ønske om å delta i PROGRESS-programmet i EU. Komiteen viser til at dette programmet er en sammenslåing og videreføring av de fire EU-programmene vedrørende sosial ekskludering, anti-diskriminering, sysselsetting og likestilling mellom kjønnene. Norge har deltatt i alle fire program frem til utgangen av 2006. Programmet inkluderer også noen aktiviteter på arbeidsmiljø- og trygdeområdet. Programmet representerer således en vesentlig del av EUs programinnsats på arbeidslivs- og de sosialpolitiske områdene.
Komiteen understreker at programmet går over perioden 2007-2013 og vil dermed kreve årlige økonomiske bidrag over 7 år, anslått til totalt 138,4 mill. kroner. Komiteen mener det vil være nyttig for eget arbeid på området at tre nasjonale eksperter deltar i programmet og legger til grunn at Regjeringen formidler rapporter om arbeidet, både til spesielt berørte grupper og befolkningen generelt, på egnet måte.
Komiteen viser til at utkast til innstilling har vært forelagt utenrikskomiteen til uttalelse, jf. vedtak i Stortinget av 20. mars 2007. Utenrikskomiteen hadde ingen merknader til utkastet til innstilling, jf. brev av 18. april 2007.
Komiteen har for øvrig ingen merknader, viser til proposisjonen og rår Stortinget til å gjøre følgende
vedtak:
Stortinget samtykker i at Norge deltar i en beslutning i EØS-komiteen om innlemmelse i EØS-avtalen av fellesskapsprogrammet for sysselsetting og sosial solidaritet – PROGRESS (2007-2013).
Oslo, i arbeids- og sosialkomiteen, den 18. april 2007
Karin Andersen leder |
Per Rune Henriksen ordfører |