Innstilling fra kontroll- og konstitusjonskomiteen om Riksrevisjonens gjennomgåelse og vurdering av antegnelsene til statsregnskapet 2001 desidert "Til observasjon" og en oppfølging av forvaltningsrevisjoner behandlet av Stortinget
Dette dokument
- Innst. S. nr. 132 (2003-2004)
- Kildedok: Dokument nr. 3:1 (2003-2004)
- Dato: 24.02.2004
- Utgiver: Kontroll- og konstitusjonskomiteen
- Sidetall: 2
Tilhører sak
Alt om
Innhold
Til Stortinget
Stortinget fikk 14. november 2002 overlevert Riksrevisjonens Dokument nr. 3:1 (2003-2004) med gjennomgåelse og vurdering av tidligere omtalte saker i tilknytning til statsregnskapene for 2001. I tillegg inneholder dokumentet en oppfølging av forvaltningsrevisjoner behandlet av Stortinget. Et tilsvarende dokument ble lagt fram for Stortinget høsten 2002, og det er i den videre oppfølgingen tatt hensyn til synspunkter/merknader som kom fram ved Stortingets behandling.
Riksrevisjonens årlige oppfølging av tidligere antegnelser (saker desidert "Til observasjon") har ført til at forvaltningen bedre har fulgt opp forholdene som er påpekt, og i de fleste tilfeller kan derfor sakene avsluttes i det påfølgende år.
Dokument nr. 3:1 (2003-2004) omhandler åtte antegnelser til statsregnskapet for 2001 som tidligere er desidert "Til observasjon". Alle disse sakene er nå avsluttet.
I tillegg omtales oppfølgingen av ni forvaltningsrevisjoner behandlet av Stortinget. Forvaltningsrevisjoner sendes Stortinget uten forslag til desisjon, men følges opp etter tre år for å se om de endringene som var forutsatt ved Stortingets behandling, er gjennomført. Følgende to forvaltningsrevisjoner foreslås fulgt opp videre:
-
– Riksrevisjonens undersøkelse av klagesaksbehandling i Statens helsetilsyn og ved fylkeslegekontorene, Dokument nr. 3:3 (1999-2000).
-
– Riksrevisjonens undersøkelse vedrørende resultatoppnåelse i Arbeidstilsynet, Dokument nr. 3:9 (1999-2000).
Når det gjelder undersøkelsen av klagebehandlingen i Statens helsetilsyn og ved fylkeslegekontorene, har Riksrevisjonen merket seg at Helsedepartementet har tatt et aktivt ansvar for arbeidet med effektivisering av rutiner, opprustning av arkivfunksjonen og en ensartet skjønnsutøvelse hos fylkeslegene og i Helsetilsynet.
Selv om det er iverksatt en rekke tiltak for å få ned saksbehandlingstiden hos fylkeslegene og i Helsetilsynet, er den gjennomsnittlige saksbehandlingstiden fortsatt over målene som er satt. Riksrevisjonen vil derfor følge opp saken videre i 2004.
Når det gjelder undersøkelsen vedrørende resultatoppnåelse i Arbeidstilsynet, konstaterer Riksrevisjonen at det har vært en nedgang i antall tilsyn fra 2001 til 2002 samtidig som ressursbruken til tilsynsvirksomheten har økt i perioden 1999 til 2002. Dette blir blant annet sett i sammenheng med fokus på mer tidkrevende tilsyn og arbeid med forbedring av kvaliteten på tilsynsvirksomheten. Riksrevisjonen bemerker at vektleggingen av mer tidkrevende tilsyn ikke må skje på bekostning av oppmerksomhet mot tradisjonelle arbeidsmiljøproblemer i mindre bedrifter. Riksrevisjonen har merket seg at Arbeids- og administrasjonsdepartementet mener tilsynsnivået i 2002 var for lavt, og at det vil bli satt inn tiltak for å motvirke denne utviklingen. Riksrevisjonen vil følge opp utviklingen i antall tilsyn, og mener det er behov for en bedre dokumentasjon av sammenhengen mellom ressursbruk og kvalitet i tilsynsvirksomheten.
Riksrevisjonen konstaterer at det er iverksatt ulike tiltak for å sikre en mer enhetlig tilsyns- og håndhevingspraksis på ulike nivåer i etaten. Samtidig registreres det at det fortsatt gjenstår en del i kvalitetssikringen av tilsynet, og at etaten vil fortsette tiltakene for oppfølging av tidligere tilsyn og bedre systematiseringen av disse erfaringene.
Riksrevisjonen har merket seg at det fortsatt er registrert distriktsvise variasjoner når det gjelder reaksjonsomfang, og at dette er forhold som etaten vil arbeide med som et ledd i kvalitetssikringen av tilsynet. Riksrevisjonen mener at det er behov for en nærmere dokumentasjon knyttet til resultatene av de tiltakene som er iverksatt for å sikre en mer enhetlig tilsyns- og håndhevingspraksis. Videre etterlyser Riksrevisjonen en nærmere redegjørelse for hvilke konkrete tiltak som vil bli iverksatt for å imøtekomme svakhetene når det gjelder variasjoner i reaksjonsomfang.
Riksrevisjonen vil foreta en ny undersøkelse vedrørende resultatoppnåelse i Arbeidstilsynet i 2004, med særlig vekt på utviklingen i antall tilsyn og kvaliteten på tilsynsvirksomheten.
Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Berit Brørby, Kjell Engebretsen og Jørgen Kosmo, fra Høyre, André Dahl og Martin Engeset, fra Fremskrittspartiet, Carl I. Hagen og Henrik Rød, fra Sosialistisk Venstreparti, Siri Hall Arnøy og lederen Ågot Valle, og fra Kristelig Folkeparti, Modulf Aukan, viser til at Riksrevisjonen gjennom Dokument nr. 3:1 (2003-2004) fortsetter praksisen med å redegjøre for status over desisjonene til antegnelsene til statsregnskapene. Komiteen viser videre til at dokumentet også omhandler en oppfølging etter tre år av forvaltningsrevisjoner som tidligere er behandlet av Stortinget. Komiteen ser positivt på at Riksrevisjonen gjennom sitt årlige dokument også foretar en systematisk oppfølging av forvaltningsrevisjoner Stortinget tidligere har behandlet, og at Stortinget får tilbakemelding om oppfølgingen.
Dokumentet omhandler åtte antegnelser til statsregnskapet 2001. Alle disse antegnelsene har tidligere vært desidert "Til observasjon", og samtlige anses nå for avsluttet. I tillegg omtales oppfølgingen av ni forvaltningsrevisjoner behandlet av Stortinget, hvorav to foreslås fulgt opp videre.
Komiteen viser til at bakgrunnen for en del av de sakene som anses avsluttet er at det arbeides med nytt regelverk eller at nye rutiner er i sluttfasen eller nylig iverksatt, eller at departementet har meddelt at en rekke tiltak og virkemidler er iverksatt eller bebudet gjennomgått/evaluert for å bedre påpekte forhold. Komiteen konstaterer at effekten av tiltakene og utviklingen videre vil bli fulgt opp i den løpende revisjonen.
Komiteen viser til at Riksrevisjonens årlige oppfølging av sakene desidert "Til observasjon" har medført en bedre oppfølging av de antegnede forhold i forvaltningen. Antall avsluttede saker desidert "Til observasjon" er blitt betraktelig redusert i de årlige oversendelsene av Dokument nr. 3:1. Dette understreker etter komiteens syn både viktigheten og effekten av at sakene følges opp på denne måten.
Komiteen visers for øvrig til behandlingen av Dokument nr. 1 (2003-2004) og de ulike sakene fremlagt i dokument 3-serien og de merknader som her har fremkommet til de ulike sakene.
Komiteen slutter seg uten ytterligere bemerkninger til Riksrevisjonens vurderinger og konklusjoner.
Komiteen viser til dokumentet og til det som står foran, og rår Stortinget til å gjøre slikt
vedtak:
Dokument nr. 3:1 (2003-2004) - Riksrevisjonens gjennomgåelse og vurdering av antegnelsene til statsregnskapene for 1999-2000 desidert "Til observasjon" og en oppfølging av forvaltningsrevisjoner behandlet av Stortinget - vedlegges protokollen.
Oslo, i kontroll- og konstitusjonskomiteen, den 24. februar 2004
Ågot Valle leder og ordfører |