4. Komiteens merknader

       Komiteen viser til at ordningen med avtalefestet pensjon (AFP) er kommet som resultat av forhandlinger mellom partene i arbeidslivet og at Regjeringen har lagt som forutsetning for sin medfinansiering av ordningen at oppgjøret legges til rette for fortsatt lav kostnadsvekst og bedring av konkuranseevnen, og dermed styrker grunnlaget for full sysselsetting.

       Komiteen viser for øvrig til behandling av AFP i Revidert nasjonalbudsjett og de respektive fraksjoners merknader der.

       Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Kristelig Folkeparti, viser til at partene ved årets inntektsoppgjør har lagt til grunn en statlig medfinansiering av den avtalefestede pensjonsordningen også for 64-åringer, jf. brev av 24. mars 1994 fra statsministeren til partene.

       Flertallet er enig i at ordningen utvides i tråd med Regjeringens forslag.

       Komiteens medlemmer fra Høyre og representanten Wetterstad viser til merknader fra Høyre og Fremskrittspartiet i Innst.S.nr.188 (St.prp. nr. 79 (1992-1993)), der det framgår at disse medlemmer går imot senking av pensjonsalderen i AFP-ordningen. Disse medlemmer støtter derfor ikke Regjeringens forslag og viser dessuten til Lund-utvalgets anbefaling.