1. Innledning

       Til Odelstinget.

       Kommunal- og arbeidsdepartementet foreslår i proposisjonen å oppheve etableringsloven av 20. februar 1976 nr. 5. Departementet viser til at Regjeringen foreslo å oppheve etableringsloven i St.meld. nr. 33 (1992-1993). Forslaget ble fremmet på bakgrunn av en vurdering av effekten av opprettholdelse av loven i forhold til offentlig og privat ressursforbruk som følge av loven. Regjeringen ville samtidig vurdere innføring av en inngrepshjemmel i tilfelle byggevirksomheten igjen skulle nå uønskede høyder, samt behovet for en hjemmel til å nekte utbygging av tiltak med uakseptable samfunnsmessige konsekvenser. Flertallet i Kommunal- og miljøvernkomiteen sluttet seg til forslaget om oppheving av etableringsloven og til innføring av en inngrepshjemmel, jf. Innst.S.nr.231 (1992-1993).

       Av proposisjonen framgår det at departementet etter en nærmere vurdering ikke finner det påkrevet å foreslå en egen inngrepshjemmel vedrørende forbud mot igangsetting av utbyggingstiltak som etter en konsekvensutredning synes å ville medføre uakseptable konsekvenser for samfunnet. Departementet viser til at Miljøverndepartementet gjennom endringene i plan- og bygningsloven ved lov av 11. juni 1993 nr. 85 har fått de nødvendige hjemler for inngrep i slike tilfeller.

       Med hensyn til hjemmel for å regulere større svingninger på bygge- og anleggsmarkedet, vil departementet komme tilbake til Stortinget med eget forslag om dette på et senere tidspunkt.

       Oppheving av etableringsloven gjør det nødvendig å ta bort henvisningen til loven i plan- og bygningsloven av 14. juni 1985 nr. 77.