1. Sammendrag

       Det påpekes i proposisjonen at forslagene til lovendringer fremmes dels for å hindre utflagging av NIS-registrerte skip som følge av EØS-avtalens innvirkning på bestemmelsene om trygdedekning for de hotell- og restaurantansatte på cruiseskip, dels for å sikre at NIS-registrerte skip oppfyller kravene om å stille sikkerhet for de ansattes trygderettigheter og arbeidsvederlag m.m.

       Det påpekes i proposisjonen at EØS-avtalens trygdeforordning forutsetter likestilling mellom norske og andre EØS-lands statsborgere, herunder EØS-borgere i tjeneste på norske skip. Dette innebærer at Norge ved EØS-avtalens ikrafttreden enten vil måtte utvide trygdens virkeområde til å omfatte alle EØS-borgere på norske skip, uansett bosted, eller en må unnta fra trygden også norske borgere samt andre personer med bosted i Norge som tjenestegjør i tilsvarende stillinger ombord. Den første løsningen vil bety en utgiftsøkning for rederiene på omlag 25 % pr. EØS-borger i forhold til i dag. Med et stort antall hotell- og restaurantansatte fra andre EØS-land ombord på cruiseskipene vil dette innebære at rederiene påføres betydelige merutgifter.

       Det påpekes i proposisjonen at EØS-avtalens prinsipp om likebehandling tilsier at det vil innebære et brudd på avtalen å legge opp til en ordning som enten rettslig eller faktisk kan anses som en diskriminering av andre EØS-lands borgere. På denne bakgrunn foreslår departementet i proposisjonen en ordning som vil unnta alle de hotell- og restaurantansatte fra norsk trygd. Ordningen innebærer at vedkommende persongruppe også vil bli unntatt fra yrkesskadeforsikringsloven, noe som vil bli gjennomført ved endring av eksisterende forskrifter til yrkesskadeforsikringsloven. Samtidig pålegges rederiet å holde ansatte som omfattes av EØS-avtalen forsikret også utover sjømannslovens regler.

       Det påpekes i proposisjonen at forsikringsordningen vil sikre ytelser som er likeverdig med folketrygdens medisinske stønad, sykepenger og gravferdshjelp.