Innstilling fra næringskomiteen om lov om endringer i lov av 3. desember 1948 nr. 7 om pensjonstrygd for sjømenn, lov av 17. juni 1966 nr. 12 om folketrygd, lov av 30. mai 1975 nr. 18 om sjømenn og lov av 12. juni 1987 nr. 48 om norsk internasjonalt skipsregister.
Dette dokument
- Innst. O. nr. 7 (1993-1994)
- Kildedok: Ot.prp. nr. 19 (1993-94)
- Dato: 06.12.1993
- Utgiver: næringskomiteen
- Sidetall: 1
Tilhører sak
Innhold
- 1. Sammendrag
- 2. Det påpekes i proposisjonen at forslagene til lovendringer fremmes dels for å hindre utflagging av NIS-registrerte skip som følge av EØS-avtalens innvirkning på bestemmelsene om trygdedekning for de hotell- og restaurantansatte på cruiseskip, de
- 3. Komiteens tilråding
Det påpekes i proposisjonen at forslagene til lovendringer fremmes dels for å hindre utflagging av NIS-registrerte skip som følge av EØS-avtalens innvirkning på bestemmelsene om trygdedekning for de hotell- og restaurantansatte på cruiseskip, dels for å sikre at NIS-registrerte skip oppfyller kravene om å stille sikkerhet for de ansattes trygderettigheter og arbeidsvederlag m.m.
Det påpekes i proposisjonen at EØS-avtalens trygdeforordning forutsetter likestilling mellom norske og andre EØS-lands statsborgere, herunder EØS-borgere i tjeneste på norske skip. Dette innebærer at Norge ved EØS-avtalens ikrafttreden enten vil måtte utvide trygdens virkeområde til å omfatte alle EØS-borgere på norske skip, uansett bosted, eller en må unnta fra trygden også norske borgere samt andre personer med bosted i Norge som tjenestegjør i tilsvarende stillinger ombord. Den første løsningen vil bety en utgiftsøkning for rederiene på omlag 25 % pr. EØS-borger i forhold til i dag. Med et stort antall hotell- og restaurantansatte fra andre EØS-land ombord på cruiseskipene vil dette innebære at rederiene påføres betydelige merutgifter.
Det påpekes i proposisjonen at EØS-avtalens prinsipp om likebehandling tilsier at det vil innebære et brudd på avtalen å legge opp til en ordning som enten rettslig eller faktisk kan anses som en diskriminering av andre EØS-lands borgere. På denne bakgrunn foreslår departementet i proposisjonen en ordning som vil unnta alle de hotell- og restaurantansatte fra norsk trygd. Ordningen innebærer at vedkommende persongruppe også vil bli unntatt fra yrkesskadeforsikringsloven, noe som vil bli gjennomført ved endring av eksisterende forskrifter til yrkesskadeforsikringsloven. Samtidig pålegges rederiet å holde ansatte som omfattes av EØS-avtalen forsikret også utover sjømannslovens regler.
Det påpekes i proposisjonen at forsikringsordningen vil sikre ytelser som er likeverdig med folketrygdens medisinske stønad, sykepenger og gravferdshjelp.
Komiteens flertall, medlemmene Sigrun Eng, William Engseth, Ulf Guttormsen, Gunnar Halvorsen, Inger Lise Husøy, Astrid Marie Nistad og Einar Olav Skogholt fra Arbeiderpartiet, Peter Angelsen, Syver Berge og Unn Aarrestad fra Senterpartiet, lederen, Kristin Krohn Devold og Dag C. Weberg fra Høyre, Lars Gunnar Lie fra Kristelig Folkeparti og Øystein Hedstrøm fra Fremskrittspartiet, viser til proposisjonen og sier seg enig i denne.
Komiteens medlem fra Sosialistisk Venstreparti, Reidar Johansen, viser til Sosialistisk Venstrepartis holdning til NIS og NIS-registrerte skip. Dette medlem mener at de endringer Ot.prp. nr. 19 (1993-1994) legger opp til er en ytterligere svekkelse av sjøfolks rettigheter på skip registrert i NIS, og at dette vil skape presedens for nye lignende fremstøt fra eierne.
Dette medlem vil derfor gå imot endringene i sjømannslovens § 2 og folketrygdlovens § 1-2.
Komiteen har for øvrig ingen merknader og rår Odelstinget til å gjøre følgende
I.
I lov av 3. desember 1948 nr. 7 om pensjonstrygd for sjømenn gjøres følgende endringer:
§ 2 nr. 2 nytt annet ledd skal lyde:
Unntatt fra pensjonstrygden er også, uten hensyn til bestemmelsene i § 1 nr. 1, personer som er ansatt i hotell- og restaurantvirksomhet ombord på turistskip registrert i norsk internasjonalt skipsregister.
§ 2 nr. 2 nåværende annet ledd blir nytt tredje ledd.
II.
I lov av 17. juni 1966 nr. 12 om folketrygd gjøres følgende endring:
§ 1-2 nr. 1 nytt fjerde ledd skal lyde:
Personer som er ansatt i hotell- og restaurantvirksomhet ombord på turistskip registrert i norsk internasjonalt skipsregister, skal uten hensyn til bestemmelsene i første og annet ledd, ikke være trygdet. Personer som nevnt skal heller ikke kunne gis frivillig opptak etter § 1-4 i loven her.
III.
I lov av 30. mai 1975 nr. 18 om sjømenn gjøres følgende endringer:
§ 32 skal lyde:
For arbeidstaker som ikke er trygdet i Norge, og som er ansatt
a) | ombord på skip registrert i norsk internasjonalt skipsregister eller |
b) | i tjeneste hos utenlandsk arbeidsgiver som driver næringsvirksomhet ombord på skip i utenriksfart, registrert i det ordinære skipsregisteret, |
plikter rederiet å stille garanti som sikrer arbeidstakeren eller hans etterlatte ytelser ved yrkesskade som medfører uførhet eller død.
Dersom det ikke er stillet garanti for arbeidstakeren eller garantien er opphørt, svarer rederiet for ytelser til arbeidstakeren eller hans etterlatte.
Kongen kan gi nærmere regler om avgrensning, utforming og gjennomføring av garantiordningen.
Kongen kan også fastsette forskrift om obligatorisk forsikring eller annen godkjent garantiordning for lønnskrav ved arbeidsgivers insolvens.
IV.
I lov av 12. juni 1987 nr. 48 om norsk internasjonalt skipsregister gjøres følgende endringer:
§ 12 annet ledd, bokstav c og ny bokstav d skal lyde:
c) | plikten til å fremlegge dokumentasjon som nevnt i § 9 annet ledd er overtrådt; eller |
d) | plikten til å stille garanti eller tegne slik forsikring som nevnt i § 32 i sjømannsloven av 30. mai 1975 nr. 18 er overtrådt. |
V.
Denne lov trer i kraft fra den tid Kongen bestemmer. Kongen kan gi overgangsbestemmelser. Oslo, i næringskomiteen, den 6. desember 1993.
Svein Ludvigsen, William Engseth,
leder og ordfører. sekretær.