6. Kap. 44 Stortingets kontroll­utvalg for etterretnings-, overvåkings- og sikkerhetstjeneste

6.1 Sammendrag

EOS-utvalget skal kontrollere både den sivile overvåkingstjenesten, den militære etterretningstjenesten og sikkerhetstjenesten (EOS-tjenestene). Kontrollutvalgets oppgaver er å føre regelmessig tilsyn med den virksomhet som tjenestene utfører, undersøke alle klager og på eget initiativ ta opp saker og forhold som utvalget ut fra formålet finner det riktig å behandle. Hovedformålet er å ivareta den enkeltes rettssikkerhet.

Stortingets kontrollutvalg (EOS-utvalget) har i 2006 gjennomført 27 inspeksjoner av ulike etater og avdelinger. Det er avholdt 18 interne arbeidsmøter. Videre er det gjennomført 12 inspeksjoner av ytre ledd. Det har i 2006 innkommet 16 klagesaker til utvalget, og utvalget har tatt opp 15 saker av eget tiltak. Nærmere opplysninger om virksomheten er gitt i utvalgets årsmelding.

Post 1 dekker godtgjørelse for utvalgets medlemmer, og honorar til sakkyndige og andre bistandspersoner. Posten dekker videre kontorutgifter, reiseutgifter for utvalgets medlemmer og sekretariat, lokalleie mv. Enkelte fellestjenester, som regnskapsføring mv., blir utført av Stortingets administrasjon. Den store budsjettøkningen skyldes behovet for nye lokaler.

6.2 Komiteens merknader

Komiteen har ingen merknader og slutter seg til budsjettforslaget.