5. Kap. 43/3043 Stortingets ombudsmann for forvaltningen

5.1 Sammendrag

Ombudsmannen skal, som Stortingets tillitsmann, både bidra til at menneskerettighetene respekteres og føre kontroll med at det i den offentlige forvaltning ikke blir begått urett mot den enkelte borger. Disse oppgavene ivaretas først og fremst gjennom under­søkelser og behandling av klager fra enkeltpersoner. Ombudsmannen tar imidlertid også opp saker av eget tiltak, og foretar inspeksjoner og besøk i forvaltningen, fengsler, psykiatriske sykehus og andre lukkede institusjoner. Ved siden av å informere og orientere om ombudsmannens virksomhet, tar besøkene og inspeksjonene sikte på å skaffe ombudsmannen og hans medarbeidere bedre kjennskap til forholdene i forvaltningen og ved institusjonene.

For å styrke og effektivisere kontrollen med forvaltningens saksbehandling og rettsanvendelser, er det ønskelig for ombudsmannen å stadig finne fram til forenklede metoder i sine undersøkelser omkring saksbehandlingsrutiner og praksis. Ombudsmannen ser det som nødvendig og ønskelig å opprettholde et høyt nivå på utadrettede og egne tiltak.

5.2 Komiteens merknader

Komiteen registrerer at budsjettet 2008 for Stortingets ombudsmann for forvaltningen på kr 37 900 000 har en marginal økning. Imidlertid vil komiteen understreke den viktige rollen ombudsmannen har med å føre kontroll med at de offentlige myndigheter ikke gjør feil eller urett overfor den enkelte innbygger. Komiteen er samstemt i at denne viktige funksjon i fremtiden ikke bør svekkes, men gjøres effektiv for å sikre rettsvernet til enkeltindividet. Komiteen minner om at ombudsmannen også undersøker om myndighetene har respektert menneskerettighetene og om myndighetenes saksbehandling har vært i samsvar med god forvaltningsskikk.

Komiteen har for øvrig ingen merknader og slutter seg til budsjettforslaget.