4.1 Sammendrag

Stortingets administrasjon har som hovedoppgave å bistå Stortinget i dets konstitusjonelle og administrative gjøremål, slik disse er nedfelt i Grunnloven, lov, stortingsvedtak og gjennom konstitusjonell praksis, og ellers på best mulig måte å legge forholdene til rette for stortingsrepresentantenes utøvelse av sine oppgaver.

Budsjettet omfatter den parlamentariske virksomheten i vid forstand, medregnet Stortingets deltakelse i internasjonale parlamentarikerforsamlinger, øvrige reiser og stortingsrepresentantenes godtgjørelser. Budsjettet omfatter også den administrative drift av Stortinget.

Budsjettforslaget for 2008 er økt med 125 mill. kroner i forhold til regnskap 2006 og 100 mill. kroner i forhold til budsjett for 2007. Den største økningen er under post 32 Kjøp av leiligheter. Kap. 41 blir ikke tilført midler fra den sentrale lønnsreserven i staten, og det må følgelig legges inn en viss lønns­reserve i budsjettet.

Post 1 Driftsutgifter, kan nyttes under post 70

Posten omfatter lønn og godtgjørelser for stortingsrepresentanter og ansatte, og utgifter til Stortingets kjøp av varer og tjenester. Posten omfatter også utgifter til reiser og deltakelse i faste internasjonale parlamentarikerforsamlinger. Utgifter til trykking av Stortingets publikasjoner, drift av Stortingets bibliotek og arkiv samt vedlikehold og drift av bygninger og Stortingets leiligheter inngår i denne posten. Det er fremmet forslag om lønnsmidler til to nye stillinger i 2008.

Post 32 Kjøp av leiligheter, kan overføres

Stortinget skal skifte ut 30-35 av sine tjenesteboliger i 2009. Byggearbeidene påbegynnes i 2007.

Post 45 Større utstyrsanskaffelser og vedlikehold, kan overføres

Her budsjetteres kjøp av teknisk utstyr, fornyelse og videreutbygging av Stortingets edb-anlegg, kjøp av kunst, ombyggingsarbeider og større vedlikeholds­arbeider mv. i Stortingets bygningsmasse.

Post 70 Tilskudd til partigruppene

Posten omfatter Stortingets tilskudd til partienes gruppesekretariater. Tilskuddet til hver stortingsgruppe avhenger av partiets representasjon på Stortinget. Det gis et fast, felles grunntilskudd til hver partigruppe samt et tillegg per stortingsrepresentant.

Kap. 3041 Stortinget

Under dette kapitlet budsjetteres blant annet salgsinntekter og leieinntekter. Salgsinntektene kommer stort sett fra kafeteriaene.

4.2 Komiteens merknader

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Fremskrittspartiet, vil vise til beslutning i Stortingets presidentskap 18. oktober 2007 om at Stortinget i 2008 iverksetter kjøp av klimagasskvoter tilsvarende anslåtte utslipp ved representanters og ansattes tjenestereiser med fly internasjonalt. Flertallet er meget tilfreds med denne beslutningen, noe som ifølge brev fra Stortingets presidentskap vil utgjøre klimakvoter tilsvarende et utslipp på ca. 1 000 tonn CO2. Flertallet forutsetter at kostnadene ved klimagasskvotene dekkes innenfor rammen av kap. 41 post 1.

Komiteens flertall; medlemmene fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti, Kristelig Folkeparti og Senterpartiet, slutter seg til budsjettforslaget.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet og Høyre foreslår at tilskudd til partigruppene under kap. 41 post 70 reduseres med kr 2 500 000 som blir benyttet under kap. 1 H.M. Kongen og H.M. Dronningen, post 51 Særskilte prosjekt ved Det Kongelige Hoff.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet viser til Budsjett-innst. S. I (2007-2008) for budsjettåret 2008, kap. 41 post 70 Tilskudd til partigruppene, i Fremskrittspartiets alternative budsjett med forslag om å redusere tilskuddet til partigruppene med kr 15 500 000.

Disse medlemmer mener at en analyse av tilskuddet for årene 2005 og 2006 tilsier at dagens nivå gir partiene en forholdsvis romslig økonomi, og gruppene har til dels store summer på bok som er akkumulert fra tidligere år. Videre fokuserer dissemedlemmer på at Stortinget også har vedtatt en innstramming til hvilke formål tilskuddene til partiene kan brukes til. Så lenge Stortinget finansierer gruppene så vidt romslig som de gjør, mener disse medlemmer at det er liten grunn til å ha så høyt nivå på tilskuddet. For øvrig finner disse medlemmer det naturlig at Regjeringen på nytt vurderer nivået på dette tilskuddet når statsbudsjettet for 2009 skal fremlegges.

Komiteens medlem fra Høyre viser til Budsjett-innst. S. nr. 1 (2007-2008) for budsjettåret 2008, kap. 41 post 32 og Høyres alternative budsjett med forslag om å utsette kjøp av nye leiligheter til Stortinget, som medfører et redusert tilskudd på posten med 50 mill. kroner i forhold til Regjeringens forslag. Dette medlem anser at det i en tid hvor de økonomiske konjunkturer tilsier stramme offentlige budsjetter, er det en rekke andre oppgaver som bør prioriteres fremfor det å bygge nye leiligheter for Stortingets politikere. Dette medlem mener størrelsen på tilskuddet til partigruppene (kap. 41 post 70) er av en slik størrelse at en reduksjon på 2,5 mill. kroner for 2008 kan forsvares.