Stortinget.no

logo
Hopp til innhald
Til framsida

Tale ved statsborgerseremonien i Fjellhallen på Gjøvik

Stortingspresident Olemic Thommessens tale ved statsborgerseremonien i Fjellhallen på Gjøvik 26. april 2014.

(Publisert med forbehold om endringer under fremførelsen.)

Kjære nye statsborgere
Kjære fylkesmann, fylkesordfører
Ærede gjester, familier og venner

På vegne av Stortinget og det norske samfunnet vil jeg gratulere dere som i dag er her som nye norske statsborgere.

Dere representerer 20 ulike nasjoner, men nå ett statsborgerskap: Det norske.

Historiene og erfaringene dere har med dere fra land som Afghanistan, Kongo og Burma er vidt forskjellige. Men én ting har dere alle til felles - ønsket om å komme til Norge, leve i Norge, og bli fullverdige borgere i vårt langstrakte land her i nord.

Dere er allerede en del av det norske samfunnet. Og dere kjenner utfordringene knyttet til å komme til Norge. Allerede har dere vist stor omstillingsevne. Det krever sitt å tilpasse seg et helt nytt land der folk tenker annerledes, går mil etter mil på ski selv etter at hestehoven titter frem, mener andre ting og spiser brunost. Et land hvor vinteren kan føles altfor lang og altfor kald. Den omstillingsevnen dere har vist er i seg selv en viktig ressurs for landet vårt og for Oppland fylke. Dere vet også at det er et godt valg å bo i Norge, og i særdeleshet i vårt fylke. For Oppland er et stort fylke med hjerterom og mange muligheter.

Nettopp i år feirer vi at Norge som politisk demokrati fyller 200 år. Vi feirer Grunnloven, selve ryggraden i vårt samfunn. Det norske demokratiet bygger på tanken om folkets aktive deltagelse i samfunnet og i de demokratiske prosessene. Et deltakersamfunn basert på tillit hvor alle borgere har en viktig plass – hvor alle teller. Hvis det norske samfunnet skal være sterkt også i fremtiden, krever det at alle deltar på egne premisser.

Nå som dere er norske statsborgere, er også dere deltakere. Dere kan kreve deres rett på lik linje med andre norske statsborgere. Men vel så viktig: Dere bærer et ansvar for å bidra til vårt lands videre utvikling, i takt med de demokratiske idealer som vår grunnlov rommer.

For som vårt lands historie forteller oss, er ikke demokratiet noe vi har blitt tildelt. Utviklingen av demokratiet i Norge og politiske rettigheter for alle er blitt kjempet fram av folkelige bevegelser, organisasjoner og enkeltmennesker opp gjennom tidene. Betydningsfulle reformer som fjerningen av jødeparagrafen i 1851, innføringen av parlamentarismen i 1884 og det at kvinner fikk stemmerett i 1913 er gode eksempler.

Det er vårt felles ansvar å videreforedle demokratiet og Grunnloven, slik at også fremtidige generasjoner kan nyte godt av å være borgere i Norge.

Her i Norge er vi heldige som har en grunnlov som har gjort det mulig å utvikle et samfunn med stor variasjon i kulturer, nasjonaliteter og meninger. Og som ønsker dere velkommen.

Ved å være ambassadører for Grunnloven og folkestyret vårt, kan dere som norske statsborgere bidra til å styrke demokratiberedskapen i vårt land. Ved å skape engasjement for de kjerneverdiene som Grunnloven bygger på. Ved å være bevisste rundt spørsmål om ytringsfrihet og stemmerett, kan dere bidra til å styrke fremtidens norske folkestyre.

Mitt viktigste budskap til dere som nye norske statsborgere er: Det er ikke avgjørende om dere går på ski eller spiser lutefisk. I et multikulturelt samfunn som det norske er det plass til andre tradisjoner og skikker. Det som er avgjørende for vårt felles samfunn er at dere blir en del av det, og bidrar til å opprettholde og utvikle vår politiske tradisjon. Grip de mulighetene dere har til å engasjere dere! Gjør krav på medbestemmelsen under valg. Delta aktivt i det norske demokratiet. På egne premisser. For alle har noe å bidra med i det norske deltakersamfunnet. Slik kan dere medvirke til at Oppland og Norge blir et stadig bedre sted å være.

Vårt liberale demokrati bygger på en grunnlov som forsvarer menneskerettigheter, religions- og ytringsfrihet. Og som sier at det er folket, gjennom Stortingets representanter, som bestemmer. Det er vår viktigste tradisjon. Det er vårt samfunns fundament. Og det er det samfunnet som dere nå er fullverdige deler av.

Jeg vet at flere av dere har kjempet for å komme hit. Noen av dere har kjempet for å bli, og kanskje noen for å holde ut. At dere er her i dag vitner om vilje til å nå frem, og vilje til å tilpasse dere nye og krevende omgivelser.

Den viljen vil jeg oppfordre dere til å ta med videre. Bruk den! Til å lære det norske språket som nå også er deres. Og til å delta i et samfunn som har alt å tjene på mangfoldighet, og de ressurser som hver ny statsborger bringer med seg.

På vegne av Stortinget vil jeg gjerne ønske dere velkommen til det norske samfunnet, som nå er deres.

Gratulerer med dagen!

Sist oppdatert: 05.05.2014 15:23
: