Stortinget.no

logo
Hopp til innhald
Til framsida

Tale ved Hambro-statuen 9. april

Stortingspresident Olemic Thommessens tale ved Hambro-statuen på Eidsvolls plass 9. april.

Publisert med forbehold om endringer under fremførelsen.

Kjære etterkommere av Carl Joachim Hambro, (medrepresentanter) kjære publikum. 

Historien om stortingspresident Carl Joachim Hambros gjerninger 9. april 1940 er historien om hvordan farens og nødens stund kan mobilisere handlekraft og stort lederskap. Ingen kan med sikkerhet si langs hvilke veier Norge hadde utviklet seg hvis det ikke hadde vært for Hambros resolutte opptreden 9. april 1940.   

Hambro var best i vårt mest kritiske øyeblikk. Han viste politisk lederskap da landet trengte det som aller mest, i en svært uoversiktlig, kaotisk og krevende situasjon. Aldri var handlekraften større og styringen fastere enn i den akutte krisesituasjonen som 9. april var.

Under hans ledelse ble det fattet beslutninger av stor betydning for Norges videre krigsinnsats. Han rekvirerte tog, og organiserte evakuering av kongefamilien, Stortinget og regjeringen, først til Hamar, og deretter videre til Elverum.

Det var her han også viste sin statsmannskunst. Det mest synlige og symboltunge er Elverumsfullmakten, som han samme kveld la frem og fikk vedtatt i gymsalen på Elverum folkehøyskole.

Dette dokumentet ga eksilregjeringen den nødvendige autoritet og dannet grunnlaget for dens myndighetsutøvelse gjennom de fem lange krigsårene som fulgte.

Kjære publikum!

Her er vi ved kjernen av Carl Joachim Hambros bidrag til det moderne Norges historie. Situasjonen disse avgjørende april-dagene i 1940 var langt fra så entydig som den lett kan fremstå i ettertid. Heller ikke datidens politiske ledere levde historien baklengs. Likevel var Hambro klarsynt nok til å se de plikter og muligheter som lå i den norske Grunnloven, også når krisen var et faktum og lovens bokstav ikke kunne følges.

Gjennom vedtakene som ble gjort på Hamar og på Elverum, der Elverumsfullmakten er det mest iøynefallende, klarte han å gi landets ledere et konstitusjonelt grunnlag for sitt virke også i den alvorligste av krisetider.

Slik ble Carl Joachim Hambro det konstitusjonelle demokratiets vokter fremfor noen.

Det norske folks takknemlighet overfor Carl Joachim Hambro har fått et fysisk uttrykk gjennom denne statuen plassert på symboltunge Eidsvolls plass.

I dag, 75 år siden den tyske invasjonen av Norge, er det med ærbødighet og i dyp takknemlighet at jeg legger ned blomster ved statuen av Carl Joachim Hambro.  

(Fanfare)

Beslutningene som ble tatt 9. april 1940 innebar at Norge tok opp kampen mot Nazi-Tysklands aggresjon. På en dag som denne skal vi ikke glemme de ofre som følger av et slikt valg.

Når vi nå går opp trappen i Stortinget, skal vi derfor stanse ved minneplaketten for våre falne for et øyeblikks ettertanke.

Sist oppdatert: 09.04.2015 09:46
: