Stortinget.no

logo
Hopp til innhald
Til framsida

Åpningstale ved Førde Internasjonale Folkemusikkfestival

Stortingspresident Olemic Thommessens åpningstale ved Førde Internasjonale Folkemusikkfestival 3. juli 2014.

(Publisert med forbehold om endringer under fremførelsen.)

Kjære publikum, artister, kjære musikkvenner,

Det er en stor glede og ære for meg å få åpne Førde Internasjonale Folkemusikkfestival, og en ekstra glede å få denne oppgaven i et jubileumsår. 25 år – et kvart århundre – med folkemusikkfestival her i Førde. Gratulerer!

Jeg er blitt fortalt at over 6000 artister fra mer enn 120 land har gjestet festivalen siden oppstarten. Slikt setter spor. Førde-festivalen har senket terskler og åpnet dører. En festival med en uredd profil som har vist fram utallige artister av verdensformat lenge før de ble verdenskjente. Førde-festivalen har vært mangfoldig, multikulturell og grenseoverskridende også i en tid da dette var begreper som ikke møtte oss overalt. Akkurat som folkemusikken selv har vandret fra øre til øre, stadig mer finslipt i form av lokale tilpasninger og kreative variasjoner, har Førde-festivalen også hele tiden vært på reise. Gjennom 25 år har den tilpasset seg, endret seg, utfordret og utforsket tradisjoner. Diamanten slipes for hvert år som går.

Når jeg nå har denne talerstolen vil jeg gjerne få lov til å skryte av festivalens primus motor gjennom 25 år, Hilde Bjørkum. Hilde har vært med i festivalledelsen så å si uavbrutt siden oppstarten i 1989. Hun har gjort det synlig for oss hva et uslitelig og inderlig musikkengasjement kan bety. Sammen med sin dyktige stab har hun ikke bare vist at hun kan få det til å syde og koke i Førde noen sommerdager hvert år. Gjennom bevisst satsing på kvalitet, og en kontinuerlig evne til fornyelse og videreutvikling har Hilde skapt en festival som fremstår som en gedigen smeltedigel av gammelt og nytt, uhørt og hørt, kjent og ukjent. Det skal hun ha en stor takk for.

Det må ha vært en ekstra hyggelig anerkjennelse til Hilde og hennes stab at den toneangivende britiske storavisen The Guardian nylig plasserte Førde-festivalen på sin topp-ti-liste over småbyfestivaler i verden.

Innholdet i Førde-festivalen er til å gledes over. Årets program er intet unntak. Det er mange artister jeg kunne hatt lyst til å fremheve. I denne omgang må jeg la det bli med to søstre fra Iran som opptrer her i Førdehuset på fredag. Mahsa og Marjan Vahdat er sangere fra et regime som ikke tillater dem å synge. Hjemme i Iran er de usynlige, de har ingen scene, og heller ikke noe publikum. Likevel synger de. De har gjort persisk sangkunst kjent over hele verden, og lever i troen om at det en gang skal bli deres tur til å opptre fra scener i hjemlandet.

I 2014 – jubileumsåret for vår egen, norske grunnlov – er deres historie en invitasjon til å reflektere rundt det demokratiet vi feirer i år. Mahsa og Marjan målbærer perspektiver på vår egen grunnlov og de verdiene som denne bygger på. Mer konkret handler det om Grunnlovens § 100 som sikrer alle rett til ytringsfrihet. Kunstnere og musikere kan – som få andre – formidle noe dypt, komplekst og sant om den verden vi lever i. Derfor er kunstnerstemmene så livsnødvendige. De trengs som en del av fundamentet for et sunt og åpent samfunn. Vi skal ikke så langt tilbake i vår egen historie før vi konfronteres med brenning av feler som djevelens instrument, og forbud mot joik. Artister som i våre dager opptrer med livet som innsats er en kraftig påminnelse til oss alle om ikke å ta ytringsfriheten for gitt.

Dear audience, dear performers,

The Førde Traditional and World Music Festival is truly international, not only in name but in character. Artists from every corner of the world have played their music here over the past 25 years; music in their own language, with its very own cultural connotations. I believe music is a universal language however, and that people unite through art in general and music in particular. Let us sit back and enjoy tonight’s performances together. I wish you all a pleasant evening and an inspiring music festival!

Kjære musikkvenner,

Ord strekker ikke til når det skal handle om musikk. Derfor tror jeg like gjerne at jeg stopper her, og overlater scenen til alle dem som skal dele av sine rike talenter – både nå i kveld, men også i dagene, kveldene og nettene vi har foran oss.

Takk for oppmerksomheten – ha en flott kveld og en minnerik festival.

Sist oppdatert: 08.10.2014 14:56
: