Stortinget.no

logo
Hopp til innhald
Til framsida

NATOs parlamentarikerforsamling til Stavanger

Pressemelding

9.–12. oktober arrangeres høstsesjonen til NATOs parlamentarikerforsamling. Blant deltakerne er NATOs generalsekretær, Jens Stoltenberg.

– Europa står nå overfor store utenriks- og sikkerhetspolitiske utfordringer og det er mange ulike nasjonale interesser i spill. Denne konferansen vil være viktig for å sikre at parlamentarikere i NATOs medlems- og partnerland bygger en felles forståelse for både utfordringer og løsninger, sier lederen av Stortingets delegasjon til NATOs parlamentarikerforsamling, Øyvind Halleraker (H).

Stortinget er vertskap når NATOs parlamentarikerforsamling (NATO PA) gjennomfører sin 61. årlige sesjon i Stavanger 9.–12. oktober.

Stortinget har en delegasjon på ti representanter til NATO PA.

300 NATO-parlamentarikere

Sesjonen samler omtrent 300 parlamentarikere fra alle NATOs medlems- og partnerland. Felles sikkerhetspolitiske utfordringer står på agendaen. Blant dem er konflikten mellom Russland og Ukraina, ISIL og terrorisme, klimaendringer og arbeidet for å styrke militære kapasiteter og effektivitet innad i alliansen.

Forsamlingen vedtar et sett anbefalinger på disse temaene, som går videre til NATOs generalsekretær.

Forsvarsministeren og forsvarssjefen deltar i debatt

10. og 11. oktober er satt av til komitémøter, der de ulike temaene behandles. I disse møtene vil det blitt holdt innlegg fra fagpersoner, politikere og representanter fra NATO og andre organisasjoner. Møtene er åpne for pressen.

Blant dem som deltar lørdag er forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) og forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen, som holder innlegg og deltar i en debatt i forsvars- og sikkerhetskomiteen.

Stoltenberg og Solberg kommer

Mandag 12. oktober er det møte i plenum. Blant dem som skal tale til forsamlingen denne dagen er NATOs generalsekretær, Jens Stoltenberg, statsminister Erna Solberg, generalsekretær i Flyktninghjelpen, Jan Egeland, og NATO PA-president Michael Turner.

Møtet er åpent for pressen.

Praktisk informasjon til pressen

All presse må akkrediteres. Fyll inn akkrediteringsskjemaet innen 28. september.

Pressen inviteres til informasjonsmøte med NATO PAs president, Michael Turner, og delegasjonsleder Øyvind Halleraker lørdag 10. oktober kl. 15.30 i IMI 5, 1. et. i Stavanger Forum.

Alle møter som omtales i presseprogrammet er åpne for pressen.

Oppdatert informasjon om NATO PA.

Bilder fra sesjonen vil bli lastet opp på Flickr, og kan brukes fritt mot kreditering.

Plenumssesjonen vises live på Stortingets nettsider. Delingsmuligheter inklusive innbyggingskode for å legge nett-tv-spilleren på egne nettsider vil bli tilgjengelig på www.stortinget.no/natopa15tv i forkant av sending.

Følg debattene på Twitter: #natopastavanger15

Om NATO PA

NATOs parlamentarikerforsamling (NATO PA) består av parlamentarikere fra NATOs medlemsland. Forsamlingen er et viktig bindeledd mellom forsvarsalliansen NATO og parlamentene i alliansens medlems- og partnerland.

Forsamlingen ble opprettet i 1955 og har hovedsete i Brussel.

Gjennom arbeidet i NATOs parlamentarikerforsamling bidrar de folkevalgte til å forankre NATOs politikk i nasjonale parlamenter, bygge politisk samhold mellom medlems- og partnerland samt å gi innspill til NATOs ledelse på sentrale politiske utfordringer for alliansen.

NATO PA møtes til sesjon to ganger i året, og medlemslandenes parlamenter er vertskap etter tur. Sist gang Stortinget var vertskap var i 2009, i Oslo.

Kontakt

Kontaktperson for akkreditering: Jane Berntsen
Mobil: 922 01 582

Pressekontakt: Jorunn Nilsen
Mobil: 938 98 200
Epost: jorunn.nilsen@stortinget.no

Sist oppdatert: 03.03.2021 15:38
: