Stortinget.no

logo
Hopp til innhald
Til framsida

Komiteen på besøk hos OECD. Foto: Stortinget.

Komitéreise til Paris, Berlin og Hamburg

Utdannings- og forskningskomiteen var på komitéreise til Paris, Berlin og Hamburg 19.–23. september 2022.

I Paris besøkte komiteen UNESCO og OECD og fikk nyttig informasjon om hvordan disse organisasjonene jobber med utdanning og forskning. Hos UNESCO fikk komiteen blant annet høre om UNESCOs arbeid med seksualitetsundervisning og «Green education», hvor bærekraft og miljø er nøkkelord. 
 

Utdanning

Hos OECD fikk komiteen presentert flere prosjekter knyttet til utdanning, blant annet prosjektet «1st Century Children», som ser på barns oppvekst og hvordan skoler og lærere kan samarbeide med familiene og lokalsamfunnet for å gi barn en god oppvekst. Komiteen fikk også presentert OECDs innspill til regjeringens arbeid med revisjon av Langstidsplan for forskning og høyere utdanning. Komiteen rakk også et besøk på Norges Hus, og fikk snakke med norske studenter og forskere i Paris.
 
I Tyskland hadde komiteen valgt å ha fokus på yrkesfaglig utdanning. I Berlin møtte komiteen myndigheter, en arbeidsgiverorganisasjon (BDA) og en fagforening (DGB), og fikk høre om deres arbeid med  yrkesfaglig utdanning. Komiteen var også innom Forbundsdagen og hadde et godt møte med utdanningskomiteen i det tyske parlamentet. 
 
Hamburg er en delstat hvor det jobbes særlig godt med yrkesfaglig utdanning. Komiteen møtte delstatsministeren for utdanning, og besøkte en yrkesfaglig skole og fikk høre om en rekke tiltak yrkesfagskolene i Hamburg har satt i gang for å utvikle lærlingeopplæringen og åpne for bedre muligheter til overgang mellom yrkesfagsutdanninger og akademisk utdanning. 
 

Norsk eksport til Tyskland

I Hamburg møtte komiteen også Innovasjon Norge, Norges honorarkonsul i Hamburg og Norges sjømatråd for å høre om arbeidet med å legge til rette for norsk eksport til Tyskland. Komiteen rakk også et besøk i Sjømannskirken.
 
Komitéleder Hege Bae Nyholt opplevde at reisen ga komiteens medlemmer mye nyttig kunnskap og nye ideer til arbeidet  som stortingsrepresentanter. 
 
– Det er nyttig for komiteen å bli bedre kjent med arbeidet som gjøres i OECD og UNESCO. Dette er viktige kunnskapskilder for oss når vi arbeider med utforming av ny politikk.  Besøket i Tyskland har gjort det klart at Norge og Tyskland har en del felles utfordringer, og det har vært nyttig å diskutere ulike løsninger og tilnærminger. At det trengs en satsing på yrkesfag i begge land er det ingen tvil om. 
 
– Et av flere høydepunkter på reisen var da komiteen ble invitert på middag på yrkesfagskolen for hotell, kokk og servitørfaget i Hamburg. Vi ble invitert inn på kjøkkenet, fikk snuse i grytene og smake. Ungdommene møtte oss med yrkesstolthet, og det ble en oppløftende og velsmakende aften, sier hun.
 
 
840_UFK_tur_På kjøkkenet på Berufliche Schule.jpg

Besøk på kjøkkenet på Berufliche Schule. Foto: Stortinget.

Sist oppdatert: 06.10.2022 12:34
: