Stortinget.no

logo
Hopp til innhald
Til framsida

Ekstraordinær sesjon i Europarådets Parlamentarikerforsamling (PACE)

Etter at Europarådets ministerkomité besluttet å suspendere Russlands deltakerrettigheter i Europarådet i henhold til artikkel 8 i organisasjonens statutter, skal parlamentarikerforsamlingen (PACE) holde en ekstraordinær sesjon i Strasbourg 14. og 15. mars.

Ingjerd Schou. Foto: Stortinget.

Ingjerd Schou. Foto: Stortinget.

Det er bare én sak på agendaen, en debatt om en uttalelse til ministerkomiteen om «Consequences of the aggression of the Russian Federation against Ukraine». Delegasjonsleder Ingjerd Schou (H) er valgt som rapportør (saksordfører) for saken og uttaler:

– Europarådet har fordømt Russlands militære invasjon i Ukraina på det sterkeste. Nå skal vi som folkevalgte diskutere mulige veier og gi vår uttalelse til regjeringssiden ved ministerkomiteen. Dette kan innebære ytterligere reaksjoner, blant annet å be Russland trekke seg fra Europarådet, slik statuttenes artikkel 8 åpner for. Dette er en kritisk tid for organisasjonen. Jeg er derfor glad for at denne ekstraordinære sesjonen ser ut til å få svært god deltakelse fra medlemslandene, og for at dialogen mellom oss i parlamentarikerforsamlingen og ministerkomiteen er tett og god. Det er avgjørende.

Suspensjonen av Russland innebærer at Russland ikke kan delta i Europarådets ministerkomité, PACE og kongressen for lokale og regionale myndigheter. Vedtaket om suspensjon ble gjort av ministerkomiteen den 25. februar etter konsultasjon med PACE.

Fra Stortingets PACE-delegasjon deltar delegasjonsleder Ingjerd Schou (H) og varamedlem Linda Hofstad Helleland (H) i Strasbourg. Lise Christoffersen (A), Lise Selnes (A) og Ingvild Wetrhus Thorsvik (V) deltar digitalt.

Europarådet og parlamentarikerforsamlingen

Europarådet ble opprettet i 1949 og har i dag 47 medlemsland. Europarådet har til formål å arbeide for styrking av menneskerettighetene, demokrati og rettsstaten i medlemslandene.
Europarådets parlamentarikerforsamling (PACE) består av representanter for medlemslandenes nasjonalforsamlinger, totalt 324 medlemmer (og 324 varamedlemmer).

Forsamlingen har en rådgivende funksjon og spiller en vesentlig rolle i Europarådet. Den vedtar resolusjoner og anbefalinger til medlemslandenes parlamenter og regjeringer på en rekke områder, og overvåker i hvilken grad medlemslandene overholder sine forpliktelser som medlem.

Stortingets delegasjon til Europarådets parlamentarikerforsamling

Sist oppdatert: 11.03.2022 14:45
: