Stortinget.no

logo
Hopp til innhald
Til framsida
Foto av rom S-366 etter oppussing, med panel på nederste del av veggene, og malte felt i rødt, blått og gult på veggene.

Rom S-336 tilbakeført til sin opprinnelige dekor à la 1866. Skrapeprøver fra NIKU avdekket at lys oker (gul) og mørk oker (rød) var rommets opprinnelige hovedfarger. Foto: Stortinget.

Vær så god: et vakkert og nyttig rom

I anledning stortingsbygningens 150-årsjubileum har Stortinget gitt huset en gave: tilbakeføring av rommet
S-336 til opprinnelige dekor à la 1866.

Rom S-336 under arbeid. Fotografiet viser at veggene er strippet ned.

I juni 2015 ble arbeidet satt i gang med å tilbakeføre rom S-336 til sitt opprinnelige dekor. Her er rommet revet og klart for rehabiliteringsarbeidet. Foto: Stortinget.

Rom S-336, som ligger vis-à-vis lagtingssalen, har hatt mange funksjoner opp igjennom årene. Opprinnelig ble rommet brukt som forsamlingssal for lagtingets medlemmer, men i en plantegning fra 1914 fremkommer det at rommet har blitt delt i to: en del ble brukt som presseværelse, mens den andre delen ble værelse for stenografer.

Under arkitekt Holters ombygging på 1950-tallet ble mange av flatene i Stortinget malt hvite – også S-336s opprinnelige dekor gikk under kosten. I arkitektens plantegninger omtales det da nymalte og minimalistiske rommet for første gang som «betjentkontoret», og i over 50 år tjente rommet denne funksjonen.

Rom S-336

Tilbakeføringen av rom S-336 har gitt rommet en ny verdighet. Mønstrene og støttefargene er gjenskapt etter historisk sannsynlighet, og etter inspirasjon fra et godt bevart rom i samme etasje, rom S-333. Foto: Stortinget.

Historisk tilbakeføring

I juni 2015 ble arbeidet satt i gang med å tilbakeføre rommet til sitt opprinnelige dekor.

NIKU (Norsk institutt for kulturminneforskning) utførte et kartleggingsarbeid med skrapeprøver for å avdekke originalfargene fra 1866, og fant at lys oker (gul) og mørk oker (rød) hadde blitt benyttet som hovedfarger i rommet.

Mønstrene og støttefargene måtte gjenskapes etter historisk sannsynlighet, og etter inspirasjon fra et godt bevart rom i samme etasje, rom S-333.

Et vakkert og nyttig rom

Med sin nye verdighet skal rommet for eksempel kunne brukes som seremoni- og representasjonsrom, men det er også foreslått innredet som et moderne møterom med alle funksjonaliteter. Rommet skal i så fall utstyres med fleksibel møblering, og det skal kunne kobles opp storskjermer uten å måtte gjøre inngrep i de restaurerte veggene. Den endelige bruken av rommet vil bli avklart i nærmeste fremtid.

– Rommet kan gjerne se ut som et museum, men det er veldig viktig at huset som rommer parlamentet fungerer optimalt – med en moderne infrastruktur, sier prosjektleder for tilbakeføringen, Per Kristian Engebretsen.

Brev gjemt i veggen i S-336.

Prosjektleder for tilbakeføringen, Per Kristian Engebretsen, har gjemt en konvolutt til ettertiden inne i veggen i rom S-336, med prosjektdokumentasjon, fargekoder og et personlig brev. Hva han har skrevet til våre etterkommere i brevet, vil ikke Engebretsen avsløre. Foto: Stortinget.

Engebretsen har vært ansatt i Stortingets administrasjon siden 1975, og har et oppriktig kjærlighetsforhold til stortingsbygningen. Som gruppeleder i seksjon for eiendomsdrift har han vært stortingsbygningens «vokter» i over 40 år.

Beskjed til ettertiden

Hvis generasjoner etter oss skulle ønske å renovere rom S-336, vil de finne en beskjed fra 2016 – i en konvolutt med prosjektdokumentasjon, fargekoder og et brev – gjemt inne i veggen under ombyggingen. Brevet, som er av personlig art, er skrevet nettopp av husets «vokter» Per Kristian Engebretsen, som ikke vil avsløre hva det er han formidler til våre etterkommere.

Åpent for publikum

For den som er nysgjerrig på hvordan rommet fra 1866 ser ut, byr muligheten seg allerede mandag 9. mai fra kl. 16–20, når Stortinget inviterer til åpen dag. Benytt gjerne anledningen til å se både S-336 og de andre flotte rommene i jubileumsbygningen.

Les mer om jubileumsfeiringen og åpen dag mandag 9. mai.

Les mer om bygningsjubileet.

Rom S-336.

Det er mange vakre detaljer i dekoren på veggene i rom S-336. Foto: Stortinget.

Sist oppdatert: 04.05.2016 16:05
: