Stortinget.no

logo
Hopp til innhald
Til framsida

Komiteen fikk omvisning i flyktningeleiren Azraq i Jordan, med kapasitet til å ta i mot 50 000 flyktninger. Her fremvises utstyret flyktningene tildeles ved ankomst. Foto: Stortinget.

Utenriks- og forsvarskomiteen i Midtøsten

Stortingets utenriks- og forsvarskomité, under ledelse av Anniken Huitfeldt, besøkte Jordan, Palestina og Israel 23.–28. januar 2016.

Jordan

I Jordan besøkte komiteen Azraq flyktningeleir, og drøftet den alvorlige situasjonen for syriske flyktninger med FNs høykommissær for flyktninger, Flyktninghjelpen (den største bidragsyteren i leiren), samt jordanske myndigheter. Komiteen møtte flyktninger som beskrev bo- og leveforholdene i leiren, og situasjonen i Syria.

I Amman møtte komiteen utenrikskomiteen i det jordanske parlamentet og analytikere. Sentrale temaer for samtalene var den humanitære situasjonen for flyktninger i Jordan og konfliktene i regionen med særlig fokus på situasjonen i Palestina.

Palestina

Utenriks- og forsvarskomiteen møtte PLOs generalsekretær og leder for den palestinske forhandlingsdelegasjonen, Dr. Saeb Erekat. Foto: Stortinget.

På palestinsk side var tema for samtalene i Jerusalem og Jeriko først og fremst den fastlåste situasjonen i fredsbestrebelsene mellom Israel og Palestina. Her møtte komiteen PLOs generalsekretær Saeb Erekat og den palestinske finansministeren Shukri Bishara. Komiteen tok opp ulike sider ved konflikten, inkludert de økonomiske utfordringene for selvstyremyndighetene, og Norges rolle som betydelig giver og leder for giverlandsgruppen for palestinerne (AHLC).

Gjenoppbyggingen i Gaza og arbeidet for å få på plass en levedyktig palestinsk stat ble diskutert i møte med Verdensbanken, Det internasjonale pengefondet, EU og USA. 

Komiteen besøkte Hebron for møter med det internasjonale nærværet i byen (TIPH) og de norske observatørene, som utgjør den største gruppen i styrken. Her fikk komiteen med selvsyn oppleve den spente situasjonen mellom jødiske bosettere og palestinerne.  

Komiteen i møte med fire ministre fra den palestinske konsensusregjeringen. Foto: Stortinget.

Besøk til Gaza

Som en av meget få internasjonale parlamentarikerdelegasjoner fikk komiteen slippe inn på Gazastripen. Her fikk komiteen en grundig gjennomgang av arbeidet UNRWA (FNs organisasjon for palestinske flyktninger) gjør i Gaza, særlig innen utdanning og helse.

UNRWA har ansvar for omkring 1,2 mill. av de ca. 1,9 mill. innbyggerne i Gaza. På en FN-skole møtte komiteen en gruppe 13-14 år gamle jenter som deltok i skolens elevråd, og som beskrev hvordan det var å gå på skole og bo og leve i Gaza. OCHA (FNs humanitære koordinator) viste komiteen arbeidet med gjenoppbyggingen etter krigen mot Israel i 2014, med vekt på boligbygging og arbeidet for å bedre den prekære mangelen på elektrisitet og drikkevann.

Både FNs humanitære koordinator for palestinerne Robert Piper, OCHAs sjef i Gaza Kathleena Maes og UNRWAs Gaza-sjef Bo Schack orienterte komiteen.

Komiteen hadde deretter drøftelser med visestatsminister Abu-Amr, arbeidsminister Shahla, boligminister Husayheh og kvinneminister Al Agha i den palestinske konsensusregjeringen. Hovedfokus for samtalene var konflikten mellom Palestina og Israel og utviklingen i Gaza, inkludert den humanitære situasjonen, gjenoppbyggingen etter krigen i 2014 og økonomisk utvikling, samt forholdet mellom Hamas og Fatah.

Under et møte med representanter for det sivile samfunn fikk komiteen direkte inntrykk av levevilkårene og den vanskelige situasjonen for innbyggerne i Gaza.

Utenriks- og forsvarskomiteen besøkte Kibbutz Kfar Aza like ved grensen til Gaza. Foto: Stortinget.

Israel

I Israel møtte komiteen forsvarsminister Moshe Yaalon og israelsk UD. Under møtet med Yaalon ble den bredere regionale sikkerhetspolitiske utviklingen diskutert, og en gjennomgang av israelske posisjoner, med vekt på krigen i Syria, forholdet til palestinerne og kampen mot ISIL. Komiteen drøftet også samme tema, samt den innenrikspolitiske utviklingen i Israel med israelske analytikere, journalister og andre representanter for det sivile samfunn.

Komiteen besøkte en kibbutz like ved Gazastripen og ble orientert om det israelske forsvarssystemet Iron Dome, som er utviklet for å skyte ned rakettene som skytes ut fra blant annet Gaza. Komiteen besøkte også Yad Vashem (Holocaustmuseet) hvor komiteleder la ned krans ved Holocaustminnesmerket.

Deltakere

Følgende komitemedlemmer deltok på turen: Anniken Huitfeldt, leder (A), Øyvind Halleraker, 1. nestleder (H), Christian Tybring-Gjedde, 2. nestleder (FrP), Marit Nybakk (A), Svein Roald Hansen (A), Trond Helleland (H), Trine Skei Grande (V), Liv Signe Navarsete (SP), Bård Vegar Solhjell (SV), Jørund Rytman (FrP), Sylvi Graham (H), Kåre Simensen (A), Elin Rodum Agdestein (H), Regina Alexandrova (H).

Sist oppdatert: 29.01.2016 12:30
: