Stortinget.no

logo
Hopp til innhald
Til framsida
Den norske delegasjonen på takterrassen i Norway House, Brussel.

Den norske delegasjonen på takterrassen i Norway House, Brussel.

Foto: Stortinget.

Stortingsrepresentanter på arbeidsbesøk i Brussel

Denne uken deltar elleve stortingsrepresentanter på et studiebesøk til Brussel. Målet er å gi representantene et godt innblikk i arbeidet til EFTA- og EU-institusjonene i Brussel, belyst gjennom aktuelle politiske saker.

Studieoppholdet som Stortinget skal gjennomføre hvert år, ble avholdt for første gang i 2014. De elleve stortingsrepresentantene som deltar på årets opphold, vil i løpet av uken besøke blant annet Europaparlamentet, Europakommisjonen, EUs utenrikstjeneste og den norske NATO-delegasjonen.

Forventninger hos representantene

Blant representantene som deltar er Ingjerd Schou (H).

– Jeg er her for å øke forståelsen for aktuelle prosesser i EU som vil påvirke oss i Norge. Med de utfordringene EU nå står overfor, er tidspunktet for vårt besøk svært godt. Det er spesielt tankevekkende å høre om migrasjonsproblematikken, interessant å treffe beslutningstakerne i EU og å styrke relasjonene til våre kolleger i Europaparlamentet.

Representantene vil blant annet møte staben til tre sentrale europakommissærer med ansvar for migrasjon, handel og energi/klima. Målet er å se hvordan ny utvikling på disse områdene påvirker Norge gjennom EØS, Schengen og Dublin, og øke forståelen for arbeidsformene på EU-siden. Representantene vil også treffe sentrale europaparlamentarikere og ha egne opplegg med sine respektive partigrupper.

Møte med norske aktører

Møter med Norges delegasjon til EU og med EFTA-sekretariatet står også på dagsordenen. I tillegg blir det et møte med representanter for de norske sosiale partene som har kontor i Brussel.

– Vi er midt oppe i en innholdsrik arbeidsuke her i Brussel, sier Sveinung Rotevatn (V). Jeg håper å få mer kunnskap om hvordan institusjonene i Brussel arbeider, men også om de sakene som nå drøftes i EU. Vi hadde en spennende dag hos den norske EU-delegasjonen i går hvor vi hørte om de sakene som skal opp på EUs toppmøte senere denne uken. EU står overfor en rekke utfordringer, og da er det viktig samtidig å se på nært hold at EØS fremdeles fungerer godt, og at Norge er med på å påvirke utviklingen i EØS i positiv retning. Møtene i går ga oss et godt grunnlag for de møtene vi nå skal inn i med ulike EU-aktører, sier Rotevatn.

Følgende representanter er med på årets studieopphold: Rigmor Andersen Eide (KrF), Ingunn Foss (H), Rasmus Hansson (MDG), Stein Erik Lauvås (Ap), Ulf Leirstein (FrP), Sveinung Rotevatn (V), Jørund Rytman (FrP), Ingjerd Schou (H), Kåre Simensen (Ap), Ove Trellevik (H) og Anders Werp (H).

Sist oppdatert: 16.02.2016 14:21
: