Stortinget.no

logo
Hopp til innhald
Til framsida

Nordisk råd møtes i kulturhuset Harpa i Reykjavik. Foto: Ragnar Th. Sigurdsson / norden.org

Flyktningkrisen tema på Nordisk råds sesjon

Sesjonen i Reykjavik 27.–29. oktober er årets største nordiske forum for dialog mellom parlamentarikere, statsministre og fagministre fra hele Norden. I tillegg møtes de nordiske parlamentspresidentene.

Fra Stortinget deltar 20 stortingsrepresentanter med delegasjonsleder Michael Tetzschner i spissen.

– Jeg ser frem til en bred nordisk debatt om mange svært aktuelle spørsmål som flyktningkrisen, forholdet til Russland, de nye bærekraftsmålene og om hvordan vi kan få et tettere samarbeid i Norden, sier Tetzschner.

En rekke andre tema står også på dagsordenen under sesjonen: skadelige kjemikalier, grensehinder, sivilsamfunnets betydning i Norden, unges psykiske helse, lønnsforskjeller mellom kvinner og menn og et styrket samarbeid med Samisk parlamentarisk råd.

Stortingspresident Thommessen deltar

Olemic Thommessen ser viktigheten av å benytte denne anledningen til å tale til Nordens fremste politikere, og vil holde et innlegg under generaldebatten onsdag 28. oktober.

Stortingspresidenten vil videre delta på et møte med de andre nordiske parlamentspresidentene hvor de blant annet skal diskutere Norden i en globalisert verden og sikkerhetsutfordringer. President i Europarådets parlamentarikerforsamling, Anne Brasseur, er invitert som gjest til møtet.

– Etter den dypt tragiske hendelsen i Trollhättan vil det være svært relevant for oss nordiske parlamentspresidenter å få drøftet problematikken rundt hatkriminalitet med Anne Brasseur, som jo har vært sentral i å ta til orde mot denne avskyelige formen for kriminalitet, sier Olemic Thommessen.

Flyktningkrise og bærekraftsmål

FNs undergeneralsekretær Christian Friis Bach vil innlede debatten om internasjonal politikk i Reykjavik 28. oktober. Flyktningkrisen tas opp i sammenheng med FNs globale mål for bærekraftig utvikling.

For første gang vil det for øvrig i år bli avholdt en tematisk spørretime med deltakelse fra de nordiske parlamentarikerne og miljøvernministrene i Norden.

Nordisk råds prisutdeling

Tirsdag 27. oktober deles Nordisk råds fem priser innen barne- og ungdomslitteratur, litteratur, musikk, film samt natur og miljø ut i Kulturhuset Harpa i Reykjavík. Nesten alle de nominerte er til stede under prisutdelingen, som den danske skuespilleren Charlotte Bøving og hennes islandske kollega Ólafur Egilsson er vertskap for. Vinnerne mottar Nordisk råds prisstatuett Nordlys og 350.000 danske kroner. Prisutdelingen blir strømmet på norden.org

Nordisk råd er det offisielle nordiske samarbeidets parlamentarikerforsamling. Høstsesjonen er det årlige forumet for politisk debatt mellom rådet og de nordiske regjeringene, representert i Nordisk ministerråd. På Twitter kan sesjonen følges på #nrsession og #nrpol.

Sist oppdatert: 25.10.2015 22:27
: