Stortinget.no

logo
Hopp til innhald
Til framsida

Stortingspresident Olemic Thommessen i møte med Tsjekkias statsminister Bohuslav Sobotka i Praha 30. mai. Foto: Stortinget.

– Europas utfordringer krever felles løsninger

Den pågående flyktningkrisen i Europa var gjennomgangstema da stortingspresident Olemic Thommessen møtte politisk ledelse i Tsjekkia 30. og 31. mai.

Se bilder fra besøket på Flickr. Bildene kan benyttes fritt mot kreditering.

– I tider med betydelige politiske utfordringer er interparlamentarisk samarbeid viktigere enn noen gang. Europa står nå overfor store utfordringer knyttet til flyktningkrisen, et EU-samarbeid som vakler og en ny sikkerhetssituasjon. Dette er utfordringer som går på tvers av landegrenser og som krever felles europeiske løsninger, sier stortingspresident Olemic Thommessen.

Stortingspresidenten er på offisielt besøk i Tsjekkia og Slovakia. Han har med seg en delegasjon med stortingsrepresentanter bestående av Ingjerd Schou (H), Marianne Aasen (A) og Jan Arild Ellingsen (Frp). I Tsjekkia møtte delegasjonen statsminister Bohuslav Sobotka og parlamentspresident i underhuset, Jan Hamacek, i tillegg til flere komitéledere i parlamentet.

Diskuterte flyktningkrisen med Sobotka

Den pågående flyktningkrisen var et sentralt tema i møtet med statsminister Bohuslav Sobotka. Ingjerd Schou (H) leder Stortingets delegasjon til Europarådets parlamentarikerforsamling, som jobber aktivt for demokrati, menneskerettigheter og rettsstatsprinsipper. Schou syntes møtet med Sobotka var fruktbart, men påpeker samtidig at norsk og tsjekkisk tilnærming til flyktningkrisen er svært ulik.

– Flyktningkrisen er et felles europeisk anliggende, men Norge og Tsjekkia har ulik tilnærming til ansvarsfordelingen. Som Sobotka påpeker er grensekontroll viktig for å få kontroll på en svært utfordrende situasjon, men alle europeiske land må ta sitt ansvar og se berikelsen i å ha et åpent og inkluderende samfunn, sier Schou.

Tsjekkia har hatt en restriktiv tilnærming til flyktningkrisen. De har tatt i mot svært få flyktninger og har dessuten motsatt seg EUs forslag om flyktningekvoter. De ønsker at kvotene skal være frivillige, ikke obligatoriske.

– Vi må spørre oss selv hvordan vi sammen kan bidra til et demokratisk, åpent og trygt Europa, påpeker stortingspresidenten.

Et godt bilateralt forhold

I møtet mellom de to parlamentspresidentene understreket både Thommessen og Hamacek det gode bilaterale forholdet mellom Norge og Tsjekkia. Vi deler felles interesser knyttet til et stabilt og velfungerende Europa, har felles interesser gjennom forsvarssamarbeidet i NATO og driver kulturutveksling. Norsk litteratur har helt siden Ibsen og Hamsun vært etterspurt i Tsjekkia, og for norske turister er Praha et populært reisemål.

Hamacek takket Norge for den økonomiske støtten Tsjekkia mottar gjennom EØS-midlene, og understreket betydningen av at en ny avtale om EØS-midler er inngått mellom EU og EØS for perioden 2014−2021. Avtalen skal ratifiseres i Stortinget 8. juni.

Se saken om samtykkeproposisjonen for EØS-midlene.

Bidrar til utjevning

Formålet med EØS-midlene er å redusere sosiale og økonomiske ulikheter i Europa. Norge skal i perioden 2014−2021 bidra med rundt 2,8 milliarder Euro, noe som utgjør 97,7 prosent av bidraget. Under besøket i Tsjekkia besøkte delegasjonen tre ulike prosjekter som har mottatt støtte gjennom EØS-midlene − Khamoro-festivalen, den botaniske parken i Pruhonice og Strahov-klosteret.

Under besøket på Khamoro-festivalen, Sentral-Europas største festival for rom-kulturen, åpnet stortingspresidenten en kunstutstilling av malerinnen Emilie Rigová. Rom-befolkningen utgjør en betydelig minoritet i Tsjekkia.

– Minoritetsbeskyttelse er en sentral verdi i et moderne demokrati, påpeker Thommessen. Rom-kulturen er dynamisk, varm og åpen. Den er et viktig bidrag til europeisk kultur, sier han.

Se også

Om EØS-midlene.
Stortingspresidenten besøker Tsjekkia og Slovakia.

Sist oppdatert: 31.05.2016 23:55
: