Stortinget.no

logo
Hopp til innhald
Til framsida

Vinneren av Raftoprisen møtte stortingspresidenten

Raftoprisvinner Maryam al-Khawaja oppfordret Norge til å bidra til økt oppmerksomhet om menneskerettighetsbruddene i Bahrain da hun møtte stortingspresident Olemic Thommessen.

Maryam al-Khawaja mottok Raftoprisen 2013 på vegne av Bahrain Centre for Human Rights i Bergen 3. november. Dagen derpå reiste hun til Oslo for å møte stortingspresident Olemic Thommessen og utenriks- og forsvarskomiteen.


– Kan spille en rolle

– Omverdenens reaksjoner på menneskerettighetsbruddene i Bahrain har vært for svake. Vi mener at Norge sammen med andre land kan spille en viktig rolle for å øke oppmerksomheten om den vanskelige situasjonen, sa al-Khawaja under møtet.


I Raftostiftelsens begrunnelse for tildelingen heter det at senteret fører en lang og modig kamp for fundamentale menneskerettigheter, som ytrings- og forsamlingsfrihet. Stiftelsen ønsker i tillegg å rette søkelyset mot menneskerettigheter i en region hvor brudd på disse ofte møtes av taushet hos vestlige regjeringer.


Parlamentet ikke med i kampen

På spørsmål fra Thommessen forklarte hun at landets parlament så langt ikke har spilt en positiv rolle i kampen for menneskerettigheter.


Bahrain er en øystat i Persiabukten med om lag 1,2 millioner innbyggere. Landet er et konstitusjonelt monarki hvor kongefamilien har meget stor innflytelse, og vilkårene for fri meningsdannelse kritiseres jevnlig av menneskerettighetsorganisasjoner. Siden 2011 har det pågått omfattende protester mot landets myndigheter.

Maryam al-Khawajas besøk til Stortinget omfattet også møte med utenriks- og forsvarskomiteen.



Raftoprisvinneren møtte utenriks- og forsvarskomiteen. Fra venstre Sayed Yusuf Almuhafdha (BCHR), Kristian Norheim (FrP), komitéleder Anniken Huitfeldt (A), Travis Brihall (BCHR), prisvinner Maryam Al-Khawaja (BCHR), Øyvind Halleraker (H) og Sylvi Graham (H).
Raftoprisvinneren møtte utenriks- og forsvarskomiteen. Fra venstre Sayed Yusuf Almuhafdha (BCHR), Kristian Norheim (FrP), komitéleder Anniken Huitfeldt (A), Travis Brimhall (BCHR), prisvinner Maryam Al-Khawaja (BCHR), Øyvind Halleraker (H) og Sylvi Graham (H).

Sist oppdatert: 04.11.2013 16:21
: