Stortinget.no

logo
Hopp til innhald
Til framsida

Stortingspresidenten deltok i 70-årsmarkeringen av D-dagen i Normandie

Kongelige, statsledere og parlamentspresidenter, deriblant stortingspresident Olemic Thommessen, deltok under den internasjonale minneseremonien for D-dagen 6. juni.

Minneseremonien ble holdt på Sword Beach i Ouistreham.

– Dette har vært en verdig og flott dag. Det oppleves som betydningsfullt og viktig å være til stede. Minneseremonien minner oss om å ikke ta demokratiet og friheten for gitt, sa stortingspresident Olemic Thommessen om 70-årsmarkeringen av D-dagen.

 

Sammen med H.M. Kongen, statsministeren og forsvarsministeren deltok han på den internasjonale minneseremonien på Sword Beach i Ouistreham 6. juni.

For første gang var parlamentspresidenter invitert til den offisielle minneseremonien.

– Det er av særlig betydning at parlamentene er til stede ved denne markeringen. Det understreker den sentrale rollen de har i demokratiet og den arena de er for viktig debatt og meningsutveksling, sier Olemic Thommessen.

Dagen startet med en fransk-norsk minneseremoni ved monumentet «Orlogsgasten» i Hermanville-sur-Mer med taler av statsminister Erna Solberg og Frankrikes forsvarsminister Jean-Yves Le Drian.

H.M. Kongen la ned krans på monumentet, og veteran Monrad Mosberg la ned blomster på ankeret til den norske jageren «Svenner». Mosberg var ombord på «Svenner» da den ble truffet av en tysk torpedo og gikk ned rett utenfor Hermanville-sur-Mer allerede på  innvasjonens første dag. 33 nordmenn omkom.

Forut for seremonien deltok stortingspresidenten på lunsj gitt av Frankrikes utenriksminister Laurent Fabius, der USAs utenriksminster John Kerry og Russlands utenriksminster Sergej Lavrov var til stede. Fra norsk side deltok også forsvarsminister Ine Eriksen Søreide og forsvarsjef Haakon Bruun-Hanssen på lunsjen.

70-årsdagen for invasjonen av Normandie, 6. juni 1944, regnes som starten på slutten av 2. verdenskrig.

Sist oppdatert: 05.06.2014 11:55
: