Stortinget.no

logo
Hopp til innhald
Til framsida

Stortinget setter energi og klima på dagsorden i EØS' felles parlamentarikerkomite

Stortingets delegasjon til EFTA og EØS deltok 28. oktober på møtet i den felles EØS parlamentarikerkomiteen i Vaduz. Irene Johansen (A) presenterte et arbeidsdokument på EUs grønnbok om klima og energi 2030.

Nikolai Astrup, Irene Johansen og Svein Roald Hansen i Landtag, parlamentet i Lichtenstein. Foto: Stortinget.

Irene Johansen var saksordfører for denne saken sammen med sin kollega i Europaparlamentet, Paul Rubig. Sammen med sine Stortingskollegaer tok hun til orde for å jobbe videre med dette temaet i komiteens fremtidige møter og følge opp med mer spesifikke resolusjoner til EU-institusjonene på nye EØS-relevante lovforslag.

 – Klimaendringer er et av vår tids største utfordringer og det er derfor viktig at også denne komiteen fokuserer på alvoret i dette. Mye av det EU foretar seg er og vil fortsette å være relevant for oss. Det er derfor viktig at også vi engasjerer oss og spiller inn våre synspunkter til EU-siden så tidlig som mulig i lovgivningsprosessen, sa Irene Johansen.
 
De andre deltakerne fra Stortinget i møtet var Svein Roald Hansen (A), leder for delegasjonen, Nikolai Astrup (H) og Jørund Rytman (FrP).
 
I tillegg til arbeidsdokumentet om energi og miljø vedtok kommiteen resolusjoner på Arktis og på borgerrettigheter i EØS.
 
– Resolusjonen på borgerrettigheter er en god påminnelse om de mulighetene som ligger i EØS-avtalen for hver og en av oss, og at samarbeidet med EU ikke bare dreier seg om plikter, men også om sentrale rettigheter for alle EØS borgere inkludert nordmenn, sa Svein Roald Hansen.
 
Komiteen hadde også dialog med representanter fra EØS-felleskomiteen og EØS-Rådet. Dette er et fast punkt på komiteens dagsorden i de halvårlige møtene.
 
– Det er svært viktig å ha denne dialogen med de som jobber med EØS-avtalen til daglig og tar beslutninger med hensyn til innlemmelse av nye rettsakter i EØS-avtalen. Dette bidrar til kontinuietet i arbeidet vårt og gir EØS-samarbeidet en viktig parlamentarisk dimensjon, avsluttet Hansen.

Sist oppdatert: 29.10.2013 09:16
: