Stortinget.no

logo
Hopp til innhald
Til framsida

Slottsmiddag med mange ferske representanter

Alle skal trekkes med i det norske demokratiet. Det vil være et av budskapene i stortingspresidentens tale under slottsmiddagen 24. oktober.

Slottet sett fra taket av stortingsbygningen.

Slottsmiddagen for stortingsrepresentanter er en over 100 år lang tradisjon. På årets middag vil flere representanter enn på lenge være helt nye gjester på Slottet.
 
Den første middagen ble holdt i 1906, og siden har den, ifølge kongehusets nettsider, vært en fast, årlig foreteelse – med unntak av årene under 2. verdenskrig og når større vedlikeholdsarbeider har gjort det umulig.
 
Blant høydepunktene den gang som nå, er Kongens tale og stortingspresidentens svartale.

Presidentens første svartale

– Vår oppgave er å sette nasjonen først. Vi skal trekke alle med, og passe på at ingen faller utenfor eierskapet til demokratiet vårt. Dette vil jeg legge vekt på i talen, sier stortingspresident Olemic Thommessen.
 
Etter årets stortingsvalg har Stortinget fått 77 helt ferske representanter. Dermed er det mange av de inviterte som ikke har deltatt på slottsmiddagen før. Og som nyvalgt stortingspresident er det aller første gang Thommessen skal holde svartale.
 
Den norske tillitskulturen er et annet emne stortingspresidenten vil trekke frem i talen. 
 
– Vårt samfunn er bygd på tillit, ikke makt. Det er vårt ansvar som folkevalgte å være tilliten verdig og ivareta og bygge videre på denne kulturen, sier Olemic Thommessen.
 
Stortingspresidenten vil holde taletradisjonen i hevd og balansere alvor og høytidelighet med humor.

Nyåpnet slottsplass

Tidligere samme dag åpnes slottsplassen igjen etter å ha vært stengt siden mai i år. Dermed er stortingsrepresentantene de første som offisielt kan kjøre opp til slottet på det nye dekket. 
 
Slottsmiddagen holdes i Store spisesal, og blant de cirka 225 gjestene befinner det seg en rekke representerer for norsk offentlighet.
 
Rytmen og kjernen i middagen er den samme som for 100 år siden, men – opplyser kongehuset – menyen er ikke bare på fransk, slik den var de første årene, og det blir heller ikke servert sigarer etter maten lenger.

Sist oppdatert: 24.10.2013 10:08
: