Stortinget.no

logo
Hopp til innhald
Til framsida

Presidenten til Strasbourg

Demokratiutvikling i Europa og forberedelser til konferansen for europeiske parlamentspresidenter i Oslo i september, er på agendaen når stortingspresidenten er i Strasbourg 24.–26. juni.

Stortingspresident Olemic Thommessen. Foto: Stortinget/Terje Heiestad.

– Europarådet er viktig for å sikre og videreutvikle demokrati, menneskerettigheter og rettsstaten i Europa. I dag opplever flere europeiske land press mot disse verdiene. I samarbeid med andre land kan Norge, blant annet gjennom parlamentarikerforsamlingen i Europarådet, jobbe for å påvirke utviklingen, sier stortingspresident Olemic Thommessen (H).

Møte med generalsekretæren

I løpet av de to dagene stortingspresidenten er i Strasbourg, 24.–26. juni, skal han ha møter med representanter for Europarådet, Europarådets parlamentarikerforsamling (PACE) og Den europeiske menneskerettighetsdomstolen. Presidenten er der under sesjon for parlamentarikerforsamlingen. Det betyr at han vil være i byen på samme tid som Stortingets delegasjon til forsamlingen, som ledes av Ingjerd Schou (H). Stortingspresidenten vil være til stede i plenumssalen til Europarådets parlamentarikerforsamling, blant annet samme dag som situasjonen i Ukraina er på dagsordenen. 
 
Thommessen skal møte generalsekretær i Europarådet, Thorbjørn Jagland, som nylig la fram rapporten «State of Democracy, Human Rights and the Rule og Law in Europe». Her konstateres det at situasjonen i Europa i dag er den mest prekære siden den kalde krigen. I rapporten påpekes det blant annet at mangelen på grunnleggende menneskerettigheter og rettsstatsprinsipper er bakgrunnen for konflikten i Ukraina.
 
Valg av generalsekretær skjer samme dag som Thommessen kommer til Strasbourg.

Forberedelse  til konferanse

11.–12. september er Stortinget vertskap for Den europeiske parlamentspresidentkonferansen, PACE-konferansen, som arrangeres annet hvert år. Her møtes alle parlamentspresidentene fra Europarådets medlemsland. I Strasbourg vil stortingspresidenten møte presidenten for Europarådets parlamentarikerforsamling, Anne Brasseur. Blant  temaene er forberedelser til konferansen, der Thommesen vil ha en sentral rolle.
 
– Konferansen er en viktig arena for å drøfte mange av de mest aktuelle europeiske spørsmålene i dag, sier Thommessen.
 
Totalt sett vil det fra Stortingets side vil det være stor aktivitet under PACEs sesjonsuke. I tillegg til Stortingets Europarådsdelegasjon, er også kommunal- og forvaltningskomiteen i Strasbourg denne uken i forbindelse med et studieopphold. 

Sist oppdatert: 24.06.2014 08:28
: