Stortinget.no

logo
Hopp til innhald
Til framsida

Ønsker nordisk engasjement for demokratiet

Engasjement for demokratiet i de nordiske landene, og utviklingen av den nordiske integrasjonen, stod høyt på agendaen da stortingspresidenten åpnet Nordisk råds sesjon tirsdag 29. oktober.

Stortingspresident Olemic Thommessen under åpningen av Nordisk råds sesjon 29. oktober. Bak: Nordisk råds president Marit Nybakk. Foto: Stortinget/Terje Heiestad.

Les stortingspresidentens tale

– Vi må ha som ambisjon at Nordens borgere er deltagere i det nordiske prosjektet – ikke likegyldige tilskuere til noe de ikke kan se angår dem, sa Olemic Thommessen.


Han understreket at engasjementet for demokratiet ikke bare er et tema for totalitære stater ute i verden, men at også de nordiske demokratiene må ivaretas og utvikles.


– Det er menneskene i Norden som utgjør selve kjernen i det nordiske samarbeidet. Det er for befolkningene i Norden det nordiske samarbeidet skal gjøre en forskjell, sa stortingspresidenten til regjeringssjefer og parlamentarikere fra hele Norden.

Må diskutere utviklingen av samarbeidet

I dette arbeidet mener Thommessen det er viktig å ta diskusjonen om den fremtidige utviklingen av samarbeidet, og vurdere om den nordiske integrasjonen er hurtig nok sett i sammenheng med den internasjonale utviklingen.


– Enten vi snakker om våre lokaldemokratier, våre nasjonale parlamenter eller internasjonale organer, som eksempelvis Nordisk råd, bør vi løpende stille oss spørsmålet om de modellene for politisk samarbeid vi utviklet for mange tiår siden fortsatt er oprative og tidsmessige, sa Olemic Thommessen.


Nordisk råds sesjon går av stabelen på Stortinget fra 29. til 31. oktober. Over 900 personer fra hele Norden deltar.

Møter nordiske parlamentspresidenter

I forbindelse med sesjonen skal stortingspresidenten møte de nordiske parlamentspresidentene onsdag 30. oktober. Demokratiutvikling og -engasjement er et av temaene på dagsordenen for møtet.


Samme dag vil Thommessen også være vert for en lunsj med de nominerte kandidatene til Nordisk råds priser. Olemic Thommessen kommer også til å overvære prisgallaen i Operaen onsdag kveld.


Nordisk råd er det offisielle nordiske samarbeidets parlamentariske organ. Nordisk råd ble dannet i 1952. Rådet har 87 valgte medlemmer fra Danmark, Finland, Island, Norge og Sverige, samt Færøyene, Grønland og Åland.

Sist oppdatert: 29.10.2013 14:44
: