Stortinget.no

logo
Hopp til innhald
Til framsida

Ønsker mer samarbeid med Norge

I en rekke politiske møter i det sørafrikanske parlamentet 26. februar uttrykte sørafrikanske politikere overfor stortingspresident Olemic Thommessen et sterkt ønske om mer samarbeid med Norge.

Stortingspresident Olemic Thommessen i samtale med sin motpart i parlamentet, speaker Max Sisulu. Foto: Hetty Zantman.

– Dagen i parlamentet har vært full av interessante møter, der tonen har vær hjertelig. Jeg opplever at Norge og Sør-Afrika har et grunnleggende godt forhold. Samtidig uttrykte flere politikere et ønske om et sterkere parlamentarisk og økonomisk samarbeid mellom Norge og Sør-Afrika. Et ønske om kunnskapsoverføring, teknologioverføring og norske investeringer, er blitt nevnt i flere møter, sier stortingspresidenten.

Onsdag 26. februar ble statsbudsjettet lagt fram i Sør-Afrika, og da finanstalen ble framført i nasjonalforsamlingen av finansminister Gordhan Pravin, startet han møtet med å ønske den norske stortingspresidenten velkommen.

I løpet av onsdagen har Thommessen blant annet hatt møter med sin motpart i parlamentet, speaker Max Sisulu, og nestlederen av det største opposisjonspartiet i Sør-Afrika Democratic Alliance (DA), Dr Wilmot James.

– Jeg er opptatt av opposisjonens kår i parlamentet, og det var interessant å høre hvordan situasjonen er her i Sør-Afrika, hvor ANC har hatt flertall i parlamentet siden de kom til makten i 1994, sier Thommessen.

I 2014 feirer Sør-Afrika 20 år som demokrati, mens Norge feirer at Grunnloven er 200 år. Markeringene av dette, og ønsket om å styrke samarbeidet mellom Norge og Sør-Afrika ytterligere, er bakgrunnen for stortingspresident Olemic Thommessens besøk.

Bilder fra besøket på Flickr.

Sist oppdatert: 27.02.2014 10:42
: