Stortinget.no

logo
Hopp til innhald
Til framsida

«Nå eller aldri» på WTOs 9. ministerkonferanse

Stortinget har fem representanter i den norske delegasjonen på WTOs 9. ministerkonferanse i Bali 3.–6.desember. Forberedelsene til ministerkonferansen har vært preget av stor usikkerhet om det vil være mulig å komme til enighet om den såkalte «Bali-pakken».

Under åpningen la WTOs generalsekretær, Roberto Azevedo, sterkt press på medlemslandene for å bli enige:

– A deal is still possible. It is in your hands. It’s now or never, sa generalsekretæren.

En lang rekke taler la også sterk vekt på at et vellykket utfall av Bali-konferansen ville innebære et veiskille for WTO, «den ene eller andre veien», som USAs handelsminister, Michael Froman, uttrykte det.

Bali-pakken omfatter tre elementer. For det første: Handelsfasilitering, eller prosedyrer som skal forenkle transitt, eksport og import av varer slik at det blir enklere og rimeligere. For det andre: Grenser for bruk av subsidier ved oppbygging av matvarelagre for å sikre matforsyningen i et land. Det tredje elementet gjelder utfasing av eksportsubsidier på landbruksprodukter og administrering av kvoter.

WTOs fremtid står på spill

Under møtet gjorde Azevedo det klart at WTOs fremtid står på spill. Han mente at pakken som ligger på bordet inneholder tiltak av stor betydning, for hvert enkelt medlem, men også for verdensøkonomien. Han var tydelig på at prosessen i Genève er uttømt og at det nå er behov for politiske avklaringer hvis man skal komme i mål. Han understreket at det ikke er et alternativ å ta prosessen tilbake til Genève, arbeidet må fullføres denne uken. Det er nå eller aldri. Han mente at det fortsatt er mulig å enes om en avtale, men at det nå er opp til ministrene.

Norge har ingen avvikende interesser i Bali-pakken, og delegasjonens mandat er å bidra til et positivt resultat.

Stortingets delegasjon

Stortingets WTO-delegasjon består av Svein Roald Hansen (utenriks- og forsvarskomiteen), Christian Tybring-Gjedde (utenriks- og forsvarskomiteen), Knut Storberget (næringskomiteen), Ingunn Foss (næringskomiteen) og Kenneth Svendsen (IPU-delegasjonen).

Sist oppdatert: 04.12.2013 09:44
: