Stortinget.no

logo
Hopp til innhald
Til framsida

Kvinners deltakelse i politikken – en viktig del av demokratiet

Likestilling er en forutsetning for utviklingen i verden, og et av de viktigste spørsmål som bør prioriteres i IPUs nye utviklingsmål, var budskapet fra kvinnegruppen. Dette støttes av Anette Trettebergstuen (A) og Hege Haukeland Liadal (A), som begge har fulgt komiteer som har jobbet med kvinnerettigheter.

Anette Trettebergstuen (A) og Hege Haukeland Liadal (A)

IPUs 130. forsamling samlet også kvinnelige parlamentarikere fra hele verden i den første av sine halvårlige møter. Møtet var det 19. i sitt slag, og tok opp hvilke saker kvinner ønsker skal være øverst på dagsorden de neste ti årene. Den interparlamentariske union (IPU) avsluttet sin vårsesjon i Genève torsdag 20. mars.


– Det har vært spennende å følge spesielt de afrikanske delegatene, som har engasjert seg i debattene og delt med oss av sine utfordringer og erfaringer. Norge blir ofte trukket fram som et forbilde i arbeidet med kvinners rettigheter, sier Trettebergstuen og Haukeland Liadal.


Kvinnemøtet samlet seg om tre prioriterte anbefalinger til konferansen,

  • styrke arbeidet for å gjøre kvinner økonomisk uavhengige, gi kvinner økonomiske rettigheter
  • arbeide for jenters rett til utdanning, og arbeide for å motvirke stereotype oppfatninger av kjønn
  • arbeide for kvinner rett til et godt helsetilbud

Valg av ny generalsekretær til IPU

Èn kvinne – Shazia Rafi fra Pakistan – var blant de tre finalistene til valget av ny Generalsekretær i IPU. Martin Chungong fra Kamerun gikk av med seieren, og IPU har dermed fått sin første generalsekretær fra et afrikansk land. Martin Chungong sa i sin tale at han ville fortsette å arbeide for kvinners rettigheter, og lovte å bidra til kjønnsbalansen i IPUs organisasjon ved å ansette en kvinnelig nestleder.

Kartlegging av kvinner med politiske verv – Norden i tet

En fersk kartlegging av kvinner i politikken, ble lansert av Den interparlamentariske union (IPU) og UN Women i forbindelse med IPUs vårsesjon  i Genève. Kartleggingen viser at en fremgang i kvinners politiske deltakelse over hele verden, men viser samtidig at det fremdeles er få kvinner i det politiske toppskiktet.


Per 1. januar 2014 hadde 36 land 30 prosent eller flere kvinnelige statsråder, et hopp fra 26 i 2012. Med 14 kvinner i slike stillinger, har Nicaragua den høyeste andelen av kvinner i regjering, etterfulgt av Sverige, Finland, Frankrike, Kapp Verde og Norge.

Den norske delegasjonen består av  leder  Kenneth Svendsen (FrP) nestleder Bjørn Lødemel (H), Anette Trettebergstuen (A), Sigurd Hille (H) og Hege Haukeland Liadal (A).

Sist oppdatert: 20.03.2014 21:40
: