Stortinget.no

logo
Hopp til innhald
Til framsida

Krisen i Ukraina og situasjonen for syriske flyktninger debattert i Strasbourg

Stortingets delegasjon til Europarådets parlamentarikerforsamling (PACE) deltok på sin første sesjon i Strasbourg 27.–31. januar.

Snorre Serigstad Valen (SV) deltok for første gang i Strasbourg. Foto: Europarådet.

Parlamentarikerforsamlingen møtes til plenumssesjoner fire ganger i året og menneskerettigheter, demokrati og rettstatsprinsipper står i fokus for arbeidet.

Ukraina

Den pågående krisen i Ukraina sto naturlig nok på agendaen også i Strasbourg. Torsdag ble det gjennomført en hastedebatt på grunnlag av en rapport lagt frem av parlamentarikerforsamlingens to faste rapportører på Ukraina. Rapportørene var klare på at begge sider nå måtte ta grep for å løse krisen og at statsministerens fratreden og tilbaketrekkingen av antidemonstrasjonslovgivningen var et viktig første skritt. En resolusjon som oppfordret begge parter i konflikten til å avstå fra vold ble vedtatt med stort flertall. PACE understreket også at de mange menneskerettighetsbruddene begått fra myndighetssiden overfor

demonstranter måtte etterforskes grundig og de skyldige holdes ansvarlig.

Delegasjonsleder Ingjerd Schou (H) engasjerte seg i saken og uttalte etter debatten: – Europarådet har en viktig rolle å spille i prosessen Ukraina nå er inne i. Generalsekretær Thorbjørn Jagland har allerede bidratt med analyse og rådgivning om lovene som nå er vedtatt trukket tilbake, og han vil nå sette ned et panel som skal se på volden under Euromaidandemonstrasjonene.

Syria

Også forholdene for syriske flyktninger engasjerte delegasjonsmedlemmene. Både Ingjerd Schou (H) og Kristin Ørmen Johnsen (H) tok ordet i debatten. De var enige om at Europarådets medlemsland må bidra for å avhjelpe situasjonen i Syria og nabolandene som har mottatt mange flyktninger. De viste til at FNs mål om å bidra med 6,5 mrd. dollar langt fra var nådd. Ørmen Johnsen var spesielt opptatt av syriske kvinner og barn, og slo fast at mange syriske barn, både de som har flyktet fra Syria og de som er internt fordrevne, nå står i fare for å miste all skolegang. Også resolusjonen som ble vedtatt viet kvinner og barn oppmerksomhet og uttrykte bekymring for vold rettet spesielt mot kvinner.

Internett og politikk

Snorre Serigstad Valen (SV) deltok for første gang i Strasbourg. Onsdag sto internett og politikk, hvordan ny informasjons- og kommunikasjonsteknologi virker inn på demokratiet, på agendaen. Parlamentarikerforsamlingens nyvalgte president Anne Brasseur (Luxembourg og representant for den liberale gruppen) var rapportør for temaet og la i sin presentasjon vekt på at økt internett bruk også øker faren for økt misbruk. Valen tok i sitt innlegg opp hvordan dagens teknologi har muliggjort overvåking, både av folk flest og politiske ledere, i en helt annen skala enn tidligere, og at dette kunne undergrave demokratisk valgte ved misbruk.

Magnitskij

Den første resolusjonen som ble vedtatt under januarsesjonen dreide seg om Sergej Magnitskij, en russisk advokat som døde i varetekt etter å ha avdekket en stor korrupsjonssak som involverte russiske myndigheter. Parlamentarikerforsamlingen slo fast at saken måtte etterforskes på en ordentlig måte for å unngå straffrihet for de ansvarlige for Magnitskijs død. Lise Christoffersen (A) deltok i debatten og pekte spesielt på at å stille Magnitskij for retten etter hans død ikke var i henhold til russisk lovgiving.

Les mer om sakene som ble behandlet under PACEs januarsesjon.

Sist oppdatert: 28.01.2021 16:02
: