Stortinget.no

logo
Hopp til innhald
Til framsida

Forsterket nordisk helsesamarbeid

En ny rapport hvor det fremsettes 14 konkrete forslag for økt nordisk samarbeide på helseområdet ønskes velkommen av de norske medlemmene i Nordisk råds velferdsutvalg, Sonja Mandt (A) og Bente Stein Mathisen (H)

Bente Stein Mathisen (H)

På oppdrag fra de nordiske helseministrene har den tidligere svenske politikeren Bo Könberg kommet med forslag til 14 tiltak hvor de nordiske landene kan styrke samarbeidet på helseområdet. De norske medlemmene i Nordisk råds velferdsutvalg, Sonja Mandt (A) og Bente Stein Mathisen (H) er glade for initiativet og forslagene som kommer frem i rapporten:

– Sammen er de nordiske landene et ideelt utgangspunkt for et samarbeid på dette feltet. Sammen vil vi kunne gi våre innbyggere et bedre tilbud, for eksempel innenfor sjeldne diagnoser og høyspesialisert behandling. Vi må også samarbeide bedre på registerbasert forskning og utvikling av ny velferdsteknologi. Dette er også saker som Velferdsutvalget har arbeidet mye med og vi er glade for at dette er løftet frem i rapporten, uttaler Mandt og Stein Mathisen.

I sin rapport «Det fremtidige nordiske helsesamarbeidet» forslår Könberg også et forsterket samarbeid innen områder som folkehelse, større pasientflyt mellom landene, og ikke minst kraftfulle tiltak i kampen mot antibiotikaresistens. 

–Vi så hvordan Thorvald Stolterbergs rapport om et tettere nordisk samarbeid om utenriks- og sikkerhetspolitikk i sin tid satte fart i det nordiske samarbeidet på det området. Nå forventer vi at de nordiske regjeringene bruker denne rapporten for å utnytte det store, uforløste potensialet for et tettere nordisk samarbeid innen helse – avslutter Sonja Mandt og Bente Stein Mathisen.

Les rapporten «Det fremtidige nordiske helsesamarbeidet»

Sist oppdatert: 12.06.2014 12:02
: