Stortinget.no

logo
Hopp til innhald
Til framsida

Europarådets parlamentarikerforsamling med sterk fordømmelse av Russlands annektering av Krim

Stortingets delegasjon til Europarådets parlamentarikerforsamling (PACE), ledet av Ingjerd Schou (H), har i uke 15 deltatt på PACEs vårsesjon i Strasbourg. Uken ble sterkt preget av Russlands annektering av Krim.

Ingebjørg Godskesen deltar i debatten om utviklingen i Ukraina. Foto: Europarådet.

Onsdag 9. april gjennomførte parlamentarikerforsamlingen en hastedebatt om utviklingen i Ukraina, og torsdag tok parlamentarikerne den russiske delegasjonens fullmakter opp til revurdering i plenum. 
 
– Gjennom debatten om Ukraina og vedtaket om å frata Russlands delegasjon stemmeretten har parlamentarikerforsamlingen tydelig markert overfor Russland at deres annektering av Krim er uakseptabel. Det internasjonale samfunnet må nå støtte opp om demokratiske prosesser i Ukraina, uttalte Schou etter torsdagens debatt.
 
Ingebjørg Godskesen (FrP) deltok i debatten om utviklingen i Ukraina og slo klart fast at Russlands handlinger på Krim var uakseptable. Hun understreket også at Ukraina selv må få velge politisk retning på veien fremover og oppfordret det internasjonale samfunnet til å støtte opp om de demokratiske prosessene.

Debatten i salen var preget av høy temperatur. Mange russiske delegater forsvarte deres innlemmelse av Krim i Russland og viste til folkeavstemningen 16. mars. Fra Ukrainas delegater ble det appellert til resten av Europa om støtte til de demokratiske prosessene i landet og sanksjonering av Russland. Ukraina fikk bred politisk støtte og fordømmelsen av Russland var klar. Svært mange endringsforslag var fremmet til resolusjonsutkastet. Endringene foreslått fra russisk side, for å svekke fordømmelsen, ble konsekvent nedstemt og resolusjonen med klar fordømmelse av Russland ble til slutt vedtatt med stort flertall.
 
Ingjerd Schou (H) deltok i debatten om revurderingen av Russlands fullmakter torsdag. Hun støttet opp om den norske regjeringens klare fordømmelse av Russland og viste til at Norge har sluttet seg til EUs målrettede sanksjoner. Men, hun slo også fast at parlamentarikerforsamlingen er en viktig arena for dialog med Russland.

Plenumsdebatten dreide seg i stor grad om nivået på parlamentarikerforsamlingens sanksjoner. Saksordfører Stefan Schennach (fra Østerrike og sosialistgruppen) advarte mot full suspension av Russland da det ville ha svært negative implikasjoner for det russiske folk, og at de i ytterste konsekvens ville kunne miste retten til å klage inn menneskerettighetsbrudd for den europeiske menneskerettighetsdomstolen. Fra britiske delegater fra det konservative partiet og mange av de baltiske, georgiske og moldovske delegatene ble det likevel tatt til orde for å suspendere Russland fra PACE.

Etter voteringen over endringsforslagene til innstilling om kun å frata Russland stemmeretten ut 2014 ble konklusjonen at Russland ble fratatt både stemmeretten og retten til å møte i sentrale PACE organer. Den russiske delegasjonen valgte å ikke delta under debatten.

Sist oppdatert: 11.04.2014 10:00
: