EU/EØS-nytt - 9. desember 2021

Den danske regjeringen utfordrer EU om arbeidslivspolitikk | Rammene for enklere datadeling vedtatt i EU | Ønsker mer fleksibilitet i regelverk for lade- og fyllestasjoner | Status for EUs screening av utenlandske investeringer | Nytt forslag om å ta tobakksdirektivet inn i EØS-avtalen?

Den danske regjeringen utfordrer EU om arbeidslivspolitikk

Europakommisjonen har sendt Danmark og en rekke andre EU-medlemsland et formelt åpningsbrev for brudd på håndhevingsdirektivet. Direktivet har til formål å styrke gjennomføringen og etterlevelsen av utsendingsdirektivet. Det er ved implementeringen av artikkel 9 og 12 i direktivet Kommisjonen mener de danske reglene ikke er i tråd med EU-retten. De påståtte bruddene dreier seg om i) at det ved registrering i det danske registeret for utenlandske tjenesteytere (RUT) kreves en kontaktperson blant de utstasjonerte arbeidstakerne, ii) at tjenesteyterens arbeidsgiver har plikt til å underrette det danske arbeidstilsynet dersom vedkommende ikke innen tre dager mottar dokumentasjon som viser at tjenesteyteren har registrert seg i RUT og iii) flere ankerpunkt mot praktiseringen knyttet til det danske fondet for utstasjonerte («AFU»). Den danske regjeringen bøyer imidlertid ikke av, og mener at implementeringen er i tråd med direktivet. Ifølge regjeringen berører Kommisjonens kritikk på flere punkt prinsipielle spørsmål tilknyttet utstasjonerte lønnsmottakeres rettigheter og prinsippet om ikke-diskriminering.

Rammene for enklere datadeling vedtatt i EU

Rådet og Parlamentet har oppnådd en foreløpig enighet om datastyringsforordningen, Data Governance Act (DGA), ett år etter at lovforslaget ble lagt frem. DGA vil danne rammene for en europeisk datastyringsmodell, og innfører mekanismer som skal gjøre det enklere å gjenbruke bestemte kategorier av beskyttede data fra offentlig sektor. Felles europeiske dataområder skal opprettes innenfor blant annet helse, miljø, energi, mobilitet og finans. Forordningen har også som formål å øke tilliten til dataformidlingstjenester og fremme «dataaltruisme» (frivillig deling av data til samfunnets beste). «We are at the beginning of the age of AI and Europe will require more and more data. This agreement should make it easy and safe to tap into the rich data silos spread all over the EU. The data revolution will not wait for Europe. We need to act now if European digital companies want to have a place among the world’s top digital innovators», uttalte Europaparlamentets saksordfører. DGA er det første initiativet som blir vedtatt under rammene av EUs overordnede datastrategi. I februar neste år skal Kommisjonen etter planen legge fram Data Act, og forslaget til et europeisk helsedataområde er ventet i juni.

Ønsker mer fleksibilitet i regelverk for lade- og fyllestasjoner

I dag diskuterer EUs transportministre forslaget til forordning om utbygging av en infrastruktur for alternativt drivstoff. Det er bred støtte til det overordnede målet om at kjøretøy, skip og fly skal ha tilgang til en velfungerende infrastruktur for blant annet strøm og hydrogen. Men flere EU-land er bekymret for ambisjonsnivået i forslaget og mener det er behov for fleksibilitet. Også Norge og de andre EØS EFTA-landene ønsker økt fleksibilitet på enkelte områder, blant annet for utbygging av ladestasjoner for tunge kjøretøy. Det kommer fram i et felles innspill fra de tre landene. Innspillet tar også opp problemstillinger knyttet til infrastruktur for maritim sektor, blant annet misforhold mellom kravet til utbygging av landstrømanlegg og kravet til bruk av landstrøm i FuelEU Maritime-forslaget. EØS EFTA-landene oppfordrer også til at alternative drivstoff som hydrogen, ammoniakk og metanol tas inn i forordningen.

Status for EUs screening av utenlandske investeringer

EUs forordning om screening av utenlandske investeringer er ikke EØS-relevant, men det er svært relevant for Norge å søke samarbeid med EU på dette området, står det i samfunnssikkerhetsmeldingen som ble behandlet i Stortinget i mars 2021. Endring av sikkerhetsloven er for tiden på høring. EU-forordningen innfører mekanismer for å avdekke og hindre at investeringer fra tredjeland skal true EU-landenes og EUs sikkerhetsinteresser. Forordningen trådte i kraft i oktober 2020, og nå har Europakommisjonen lagt fram den først årsrapporten om status for arbeidet i EU. Nasjonale screeningmekanismer er på plass i de fleste EU-landene. Likevel mener Kommisjonen at EU-landene og EU fortsatt griper inn i en svært liten andel av de sakene som sannsynligvis vil påvirke sikkerheten og den offentlige orden.

Nytt forslag om å ta tobakksdirektivet inn i EØS-avtalen?

EUs tobakksdirektiv fra 2014 er ikke tatt inn i EØS-avtalen. Nødvendige lovendringer er vedtatt av Stortinget, men først når direktivet er tatt inn i EØS-avtalen vil dagens norske forbud mot import og salg av nye tobakks- og nikotinvarer, inkludert nikotinholdige e-sigaretter, oppheves. Direktivet skulle etter planen tas inn i EØS-avtalen i 2019, men EU-landene ble ikke enige om forslaget til en beslutning i EØS-komiteen. Det er uvanlig at denne typen forslag stopper opp på dette stadiet. Nå har Europakommisjonen lagt fram et nytt forslag, hvor det er små endringer i teksten knyttet til unntak fra EUs snusforbud. Forslaget er til behandling i Rådet.

Rapporter, artikler, nettsider og andre tips

Tiltak i EU for å redusere konsekvensene av høye strømpriser – notat fra Stortingets utredningsseksjon, 20. oktober (publisert 8. desember): «Hvilke tiltak gjennomføres og foreslås av medlemslandene i EU og Europakommisjonen for å redusere de negative konsekvensene av høye strømpriser?».

Tidlig involvering av kommunesektoren i statens arbeid med EU/EØS arbeid – webinar 14. desember, arrangert av KS. Lansering av en FoU-rapport. Oslo Economics, har på oppdrag for KS, kartlagt kommunesektorens involvering i statsforvaltningens arbeid med EU/EØS-saker i tidlig fase, og hvordan kommunesektoren kan bli bedre involvert.

ESA godkjenner norsk regionalstøttekart for 2022–2027 – pressemelding fra EFTAs overvåkingsorgan ESA.

EØS-rådet 24. november : Ungarns uttalelse – publiset av Rådet i Summary record, Permanent Representatives Committee, 17.-19. november 2021. Se punkt 48.

Et europeisk minstelønnsdirektiv kan bli klart til våren – artikkel fra utenriksdepartementet 6. desember: «I Norge er det gjort en foreløpig vurdering som tilsier at direktivforslaget ikke faller innenfor EØS-avtalens saklige og geografiske virkeområde slik det er definert i EØS-avtalens hoveddel med tilhørende vedlegg og protokoller. Den foreløpige vurderingen innebærer at Norge ikke vil være forpliktet til å innlemme rettsakten. Den rettslige vurderingen av EØS-relevans vil ferdigstilles når den endelige rettsakten er klar».

Fra Norges delegasjon til EU:
Økonominytt nr 3/2021
Energinytt uke 48
Ny dynamikk for karbonfangst og -lagring i EU – fra energiråden
EU-nytt om utdanning, forskning og innovasjon

Forholdsmessighet – artikkel av Tor-Inge Harbo i Jussens venner 5/2021. Kapittel 2 omhandler forholdsmessighetskontroll i EU-/EØS-retten.

Defence data 2019-2020 : key findings and analysis – rapport fra Det europeiske forsvarsbyrået (EDA): «Despite the increase in total defence expenditure, defence investments and defence equipment procurement, spending for collaborative projects does not seem to be a priority for the majority of MS».

En möjlighet till småskalig gårdsförsäljning av alkoholdrycker – svensk utredning (SOU 2021:95) som ser på gårdssalg opp mot Systembolagets monopol og EU-retten.

Kommissionens arbetsprogram 2022 : utrikesutskottets utlåtande – rapport og debatt i Sveriges riksdag.

Energistadgefördragets nytta för EU: Ekonomiska konsekvenser mot bakgrund av EU:s ambitioner i klimatpolitiken – rapport fra Svenska institutet för europapolitiska studier (Sieps) om det europeiske energicharteret (ECT): «Huvudslutsatsen är att ECT i dess nuvarande form inte tycks vara till gagn för EU, särskilt med tanke på unionens gröna ambitioner».

EU-note vedr. det tyske regeringsgrundlag – fra Folketingets administrasjon: «EU spiller en central rolle i grundlaget for den tyske regering med SPD, De Grønne og FDP. Det er en gennemgående tanke, at EU’s strategiske suverænitet skal styrkes, ligesom tidens store problemer kun lader sig løse gennem internationalt samarbejde og et stærkt EU».


Stortingsbiblioteket overvåker norske og internasjonale nyhetskilder, tidsskrifter og nettsider. Formålet er å fange opp nye politiske initiativ, behandlingen av sentrale saker i de nordiske landene, bakgrunn om saker i media og annen relevant informasjon for EU/EØS-arbeidet i Stortinget. Nyhetsbrevet er rettet mot stortingsrepresentanter og ansatte, men eksterne kan også abonnere.

Følgende har bidratt i denne utgaven: Jeannette Berseth og Erik Eriksen (stortingsbiblioteket) og Tone Kristin Aursland (utredningsseksjonen).

Kontaktinfo

Stortingsbiblioteket: bibl@stortinget.no
Ansvarlig: Vilde Høvik Røberg