Stortinget.no

logo
Hopp til innhald
Til framsida

EUs energiministre diskuterte sektorintegrering

Sektorintegrering er viktig for å oppnå avkarbonisering av økonomien, særlig for sektorer som ikke lett kan elektrifiseres, mener EUs energiministre, og etterlyser nytt regelverk, støtte til forskning og finansiering av innovative teknologier. 

På gårsdagens møte mellom EUs energiministre ble det holdt en politisk debatt om sektorintegrering. Den tok utgangspunkt i et notat fra det finske formannskapet. Spørsmålene som ministrene ble bedt om å diskutere var:

  • Hva er EUs rolle i å muliggjøre smart sektorintegrasjon?
  • Hvilke lovgivningsmessige og andre barrierer bør fjernes for å akselerere smart sektorintegrasjon?

Hva er sektorintegrering?

Sektorintegrering, også omtalt som sektorkobling, innebærer større integrasjon mellom energikrevende sektorer som industri, transport og bygninger, og energiprodusenter. Det er knyttet til elektrifisering, men omfatter også løsninger for fortsatt bruk av gassinfrastruktur. Kraft-til-X, for eksempel kraft-til-gass, er sentralt. Her kan for eksempel elektrisitet fra fornybare kilder brukes til å produsere hydrogen eller syntetiske gasser. Disse kan brukes som «lager» eller for å transportere energi, og kan lett konverteres tilbake til strøm eller varme. Et annet eksempel er bruk av avfallsressurser til energiproduksjon, blant annet spillvarme fra industri eller datasentre, som brukes til fjernvarme. Eller å utnytte elbilens batterier som en del av strømforsyningen, for eksempel til å utjevne forbrukstopper gjennom døgnet eller til å lagre overskudd av strøm fra solceller.

Diskusjonen i Rådet var ment som et politisk innspill til Europakommisjonen i arbeidet med blant annet gass-/dekarboniseringspakken. Pakken vil være en del av European Green Deal, hvor en meddelelse og skisse til kommende regelverk og tiltak er ventet 11. desember.

I notatet fra det finske formannskapet vises det til at man i stor grad bør benytte dagens energiinfrastruktur. For å utnytte mulighetene fullt ut bør det vurderes å sikre en mer koordinert planlegging av el-, gass- og varmenettet. Det anbefales også klare prissignaler for å stimulere til sektorintegrering. Energimarkedene bør utformes slik at fastlåsning til visse energiformer eller energibærere unngås. Energiministrene oppfordret allerede på møtet i juni i år Kommisjonen til å gjennomføre en analyse av mulige lovgivningsmessige og markedsmessige hindringer for sektorintegrering.

Offshore vindkraft var tema på et frokostmøte i forkant av energirådsmøtet. Da møttes energiministrene i landene som utgjør North Seas energy cooperation, hvor også Norge er med, for å vedta arbeidsprogrammet for 2020. Arbeidsprogrammet utdyper samarbeidet om maritim planlegging, strømnett og utvikling av felles havvindparker. De har forpliktet seg til å vurdere dagens rammer for havvindparker som har kabelforbindelse til mer enn ett land og identifisere mulige hindringer. Nestleder i Europaparlamentets industri- og energikomite, Morten Helveg Petersen, sendte nylig et brev til de nye EU-kommissærene hvor han foreslå at de regionale koordineringssentrene (RCC), som er en del av fjerde energimarkedspakken, også bør involveres i regulering av offshore vindkraft.

Kontaktinfo

Stortingsbiblioteket: bibl@stortinget.no
Ansvarlig: Vilde Høvik Røberg

Sist oppdatert: 15.01.2020 16:21
: