Stortinget.no

logo
Hopp til innhald
Til framsida

Sikrere produkter i det indre marked

Til orientering har Stortinget mottatt forslag til to rettsakter fra Europakommisjonen knyttet til fri varebevegelse i det indre marked.

Europakommisjonen la 19. desember fram forslag til en forordning om overholdelse og håndheving av EUs regelverk for varer og forslag til en forordning om gjensidig godkjenning av varer. Kommisjonen skriver i sin pressemelding at målet er sikrere produkter i det indre marked. Samtidig skal det bli lettere for næringsdrivende å selge produkter i andre land, men nasjonale myndigheter og tollvesen skal styrkes for å hindre omsetting av farlige produkter.

Det første forslaget gjelder styrking av tilsyn med varer i det indre marked der det finnes harmoniserte EØS-krav. Blant annet foreslås styrket samarbeid mellom markedstilsynsmyndigheter, at bevis innhentet i et land skal kunne benyttes av tilsyn i andre land, styrket samarbeid mellom tilsyn og næringsdrivende, bedre koordinering av tilsyn og bedre informasjon til næringsdrivende om EØS-krav. Forslaget vil endre en rekke eksisterende rettsakter.

Den andre forordningen gjelder varetyper hvor det ikke gjelder harmoniserte EØS-krav. Her gjelder prinsippet om at vare som er lovlig omsatt i én EØS-stat som hovedregel skal kunne omsettes i en annen EØS-stat, selv om den ikke oppfyller alle tekniske krav (utforming, størrelse, vekt, sammensetning, merking, innpakning mv.) som gjelder der. Forslaget skal erstatte eksisterende regelverk på området. Det foreslås bl.a. endringer i definisjonen av når en vare lovlig er omsatt, krav til dokumentasjon fra produsent og et krav om rask avklaring dersom omsetning av et produkt nektes eller begrenses.

Forslaget er til behandling i Europaparlamentet og Rådet.

Følg behandlingen av saken på Europalov.

I Norge er det Nærings- og fiskeridepartementet som har ansvar for oppfølgingen av forslaget.

Forslaget er sendt Stortinget i tråd med ordningen hvor Stortinget mottar Europakommisjonens forslag til antatt EØS-relevante rettsakter via EFTA-sekretariatet i Brussel.

Kontaktinfo

Sist oppdatert: 23.01.2018 09:18

Europakommisjonens referansenummer (KOM-nr.) for forslaget:

: