Representantforslag om å trekke Statens pensjonsfond utland ut av selskaper som bidrar til å opprettholde ulovlige israelske bosettinger

Dette dokument

  • Representantforslag 119 S (2023–2024)
  • Frå: Lan Marie Nguyen Berg, Rasmus Hansson og Une Bastholm
  • Sidetal: 2
Søk

Innhald

Innhald

Til Stortinget

Bakgrunn

Regjeringen har kommet med anbefalinger til private norske selskaper hvor de frarådes å drive handel og næringsvirksomhet som bidrar til å opprettholde ulovlige israelske bosettinger. Samtidig har utenriksministeren og finansministeren uttalt at det er opp til Statens pensjonsfond utland (SPU) sitt etikkråd å vurdere hvordan NBIM (Norges Bank Investment Management) skal forholde seg til dette rådet fra regjeringen.

Etikkrådet er oppnevnt av Finansdepartementet og skal vurdere om enkelte selskap opererer i strid med fondets etiske retningslinjer, og om enkelte selskap derfor bør ekskluderes fra SPUs portefølje. Rådet har fulgt utviklingen tett i okkuperte palestinske områder, og siden 2004 har ni selskaper med tilknytning til de ulovlige bosettingene blitt utelukket.

I 2022 var oljefondet investert i 70 israelske selskaper, noe som utgjorde 0,1 pst. av fondets investeringer, tilsvarende 13 mrd. kroner. Fagforbundet og Norsk Folkehjelp har identifisert over 60 selskaper i oljefondets portefølje som har forretningsforbindelser med ulovlige bosettinger. Det vil si at 85 pst. av porteføljen i Israel er forbundet med mulige ulovligheter.

Israels bosettinger på Vestbredden er ulovlige etter folkeretten. Siden krigen startet 7. oktober 2023 har det vært en betydelig økning i folkerettsstridig aktivitet på Vestbredden, med etablering av nye bosettinger, enorm økning i vold fra bosettere og tvangsflytting av hundrevis av palestinere.

Det antas at Etikkrådet arbeider med en revurdering av strategien for utelukkelse av selskaper som bidrar til opprettholdelse av ulovlige bosettinger. Situasjonen i området er imidlertid kritisk, og det haster å gjennomføre tiltak. Regjeringen har selv gått ut og henstilt til norske virksomheter om å trekke seg ut av samarbeid med bedrifter som bidrar til opprettholdelse av ulovlige israelske bosettinger.

Finansdepartementet bestemte i februar 2022 at Norges Bank skulle fryse alle investeringer i Russland etter Russlands angrep på Ukraina i februar 2022. Dette var for å følge opp internasjonale sanksjoner av Russland som Norge sluttet seg til. Finansdepartementet bør derfor bruke fullmakten departementet har til å bestemme at oljefondet skal trekke seg ut av alle investeringer i selskaper som har forretningsforbindelser til ulovlige israelske bosettinger. Dette for å sikre at Statens pensjonsfond utlands investeringer ikke bidrar til opprettholdelsen av folkerettsstridige bosettinger.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:
  • 1. Stortinget ber regjeringen sørge for at alle investeringer fra Statens pensjonsfond utland (SPU) i selskaper som har forretningsforbindelser til ulovlige israelske bosettinger på Vestbredden, fryses med umiddelbar virkning, og at SPU selger seg ned i de samme selskapene.

  • 2. Stortinget ber regjeringen sørge for at alle investeringer fra Statens pensjonsfond utland i finansielle instrumenter utstedt av israelske selskaper, fryses med umiddelbar virkning, og at SPU selger seg ned i de samme selskapene.

21. mars 2024

Lan Marie Nguyen Berg

Rasmus Hansson

Une Bastholm