Representantforslag om konsesjon på datasenter

Dette dokument

  • Representantforslag 106 S (2023–2024)
  • Frå: Birgit Oline Kjerstad og Lars Haltbrekken
  • Sidetal: 1
Søk

Innhald

Innhald

Til Stortinget

Bakgrunn

Et datasenter er ikke kun et datasenter. Noen datasentre bidrar til samfunnskritisk infrastruktur, andre sentre kun til produksjon av meningsløs kryptovaluta. I dag er situasjonen at de eneste kriteriene for om et prosjekt får tilgang til kraft eller ikke, er tilgjengelig kraft i området og hvor modent prosjektet er. Datasentre er utbygginger som ofte er svært modne og dermed får høyere prioritet.

Datasentre bruker svært mye kraft. Googles planlagte datasenter i Skien vil bruke rundt 5,6 TWh i året. Dette gjør at det produseres svært mye varme fra datasentre. På samme måte som datamaskinen fungerer som varmeovn for landets gamere, er et datasenter også et varmekraftverk. Hvis denne varmen utnyttes, kan den brukes til å varme opp boliger gjennom fjernvarmeanlegg. Datasenteret i Skien kunne ha varmet opp rundt 600 000 leiligheter. Den manglende utnyttelsen av denne energien er et stort problem. Nye datasentre må plasseres på områder hvor man har en plan for å utnytte denne energien.

Mengden data på internett øker svært raskt. Det antas at det i 2023 var 60 ganger mer data generert på internett enn i 2010, og det er forventet en svært rask vekst i årene framover. Det er i dag svært få begrensninger på ny produksjon av data, og det er svært få insentiver for selskaper og folk til å begrense sitt dataforbruk. Dette gjør at behovet for nye datasentre i verden er sterkt økende, noe som vil kreve store kraftressurser og naturressurser globalt og nasjonalt.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:
  • 1. Stortinget ber regjeringen komme tilbake til Stortinget med et forslag til konsesjonssystem for datasentre, med kriterier for samfunnsnytte og utnyttelse av spillvarmen.

  • 2. Stortinget ber regjeringen utrede ulike virkemidler for å begrense mengden data som lagres, for eksempel en form for avgift på datalagring.

7. mars 2024

Birgit Oline Kjerstad

Lars Haltbrekken