Representantforslag om å gjøre det straffbart med besittelse og deling av overgrepsmateriale mot dyr

Dette dokument

  • Representantforslag 98 S (2023–2024)
  • Frå: Andreas Sjalg Unneland, Kathy Lie og Torgeir Knag Fylkesnes
  • Sidetal: 1
Søk

Innhald

Innhald

Til Stortinget

Bakgrunn

Tidligere i år kunne avisen Nidaros avsløre at over 200 nordmenn er medlemmer av en norsk gruppe på Zooville. Zooville er verdens største nettforum for mennesker med seksuell interesse for dyr. De norske medlemmene deler bilder og videoer som viser seksuelle overgrep mot dyr i gruppen, mens de skjuler seg bak anonyme brukernavn. Den norske gruppen av dette forumet er blant de ti største nasjonalitetene.

Forumet tilrettelegger for at enda flere skal kunne misbruke dyr seksuelt, og de bidrar til økt interesse for og sosial aksept for disse lovbruddene. Nettsamfunnet har grupper for folk som er tiltrukket av blant annet hester, geiter og ulike hunderaser.

Det er grunn til å anta at det er store mørketall knyttet til seksuelle overgrep mot dyr. En undersøkelse Dyrevernalliansen tok initiativ til har vist at over en femtedel av alle norske veterinærer har sett tilfeller hvor de har mistenkt eller visst at dyr har blitt seksuelt misbruk. Blant folk som tidligere er siktet for overgrep mot dyr i Norge, finner man folk i hundemiljøet, bedriftsledere, forretningsfolk og helsepersonell.

I dag er det ikke ulovlig å besitte videoer eller bilder av overgrep mot dyr, i motsetning til overgrepsmateriale med barn.

Dyrevernalliansen har samlet inn flere tusen underskrifter til sitt krav om at loven må gjennomgås og endres slik at den harmonerer bedre med straffelovens bestemmelser om tilsvarende overgrepsmateriale med barn. Forslagsstillerne er enig i at det må bli forbudt å besitte videoer som viser overgrep mot dyr.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

Stortinget ber regjeringen fremme forslag om lovendringer som gjør det straffbart med besittelse av og straffbart med deling av overgrepsmateriale mot dyr.

29. februar 2024

Andreas Sjalg Unneland

Kathy Lie

Torgeir Knag Fylkesnes