Representantforslag om tiltak for å bedre helsen til oppdrettsfisk

Dette dokument

  • Representantforslag 36 S (2023–2024)
  • Frå: Torgeir Knag Fylkesnes, Lars Haltbrekken og Kari Elisabeth Kaski
  • Sidetal: 2
Søk

Innhald

Innhald

Til Stortinget

Bakgrunn

Fiskehelsen i norsk oppdrett er ikke god nok. Det er grundig dokumentert i NOU 2023:23 Helhetlig forvaltning av akvakultur for bærekraftig verdiskaping. Fiskehelsen må bedres betraktelig. Derfor må fisken få helseoppfølging fra en uavhengig veterinær, og forbrukerne må få bedre informasjon om fiskens sykdomshistorikk.

Oppdrettsnæringen er en avgjørende næring for mange lokalsamfunn og den nasjonale økonomien. Næringen er svært utsatt for omdømmerisiko, og vedvarende dårlig fiskehelse kan ha store konsekvenser for næringens omdømme og dermed norsk økonomi.

Det er et grunnleggende prinsipp at forbrukerne bør ha så mye informasjon om produksjonsforholdene som mulig, også når fisken er trygg å spise. Forskning fra Forbruksforskningsinstituttet SIFO viser at nordmenn er opptatt av dyrevelferd, og at forbrukerne ønsker å vite hvordan maten de spiser, har levd. En økende andel av forbrukerne er skeptiske til velferden til oppdrettsfisk. Forbrukere ønsker seg større åpenhet i oppdrettsbransjen.

I dag er det pålagt månedlig helsekontroll av oppdrettsfisk, men det er ikke krav om at kontrollen skal utføres av uavhengige veterinærer. I dag er det flere selskaper som tilbyr fiskehelsetjenester. Derfor bør det innføres et krav om helseoppfølging av oppdrettsfisk fra uavhengige veterinærer.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:
  • 1. Stortinget ber regjeringen komme tilbake til Stortinget med et forslag om sykdomsmerking av oppdrettsfisk i butikk.

  • 2. Stortinget ber regjeringen innføre et krav om at den pålagte helsekontrollen av oppdrettsfisk skal utføres av uavhengige veterinærer.

9. november 2023

Torgeir Knag Fylkesnes

Lars Haltbrekken

Kari Elisabeth Kaski