Representantforslag om å gi politiet adgang til å innføre visitasjonssoner i særlig kriminalitetsutsatte områder

Dette dokument

  • Representantforslag 271 S (2020–2021)
  • Frå: Sylvi Listhaug og Per-Willy Amundsen
Søk

Innhald

Innhald

Til Stortinget

Bakgrunn

Utbredt ungdoms- og gjengkriminalitet utgjør et stort problem i stadig flere byer i Norge, og særlig i visse utsatte områder i Oslo. Utviklingen har vist at de tiltakene som hittil har blitt iverksatt for å begrense ungdoms- og gjengkriminalitet, dessverre ikke har vært tilstrekkelige. Problemer knyttet til gjengkriminalitet utgjør et betydelig samfunnsproblem og skaper en utrygg hverdag for stadig flere av landets innbyggere.

Også andre nordiske land har hatt betydelige utfordringer knyttet til ungdoms- og gjengkriminalitet. Fremskrittspartiet mener det er viktig å se hen til hvilke tiltak som har blitt gjennomført i andre land, og som har hatt særlig effekt. Blant annet kan man se at andre land delvis har lyktes med å slå ned kriminalitet i områder som er ekstra belastet i perioder der gjengkriminalitet har eskalert.

Et tiltak som har blitt gjennomført både i Danmark og i Storbritannia, er innføring av såkalte visitasjonssoner. Slike soner innebærer at politiet i bestemte, særlig kriminalitetsutsatte områder kan gjennomføre visitasjoner uten at det foreligger særskilt mistanke om kriminelle forhold. Slike visitasjonssoner innføres midlertidig og har blitt innført ved flere anledninger, senest i Århus og Odense i januar 2021. Ved innføring av visitasjonssoner settes det klare vilkår for når visitasjon kan utføres, som eksempelvis vil kunne være i situasjoner hvor gjengoppgjør fører til økt bruk av våpen eller eskalerte voldelige konfrontasjoner.

Bruk av visitasjonssoner har vist seg å være svært effektivt der slike har blitt innført. Statistikk viser et tydelig bilde av dette. Som følge av den forenklede adgangen til å gjennomføre visitasjoner i særlig kriminalitetsutsatte områder har politiet beslaglagt betydelige mengder våpen som antas å være gjengrelatert. Det har også blitt beslaglagt store mengder narkotika. Dette er beslag som politiet uten denne forenklede adgangen til visitasjon ikke ville ha avdekt. I Storbritannia ble 17 prosent av personene som ble stoppet og visitert i slike soner, arrestert. I Danmark har visitasjonssoner blitt benyttet siden 2007, og det har i dette tidsrommet vært innført over 200 visitasjonssoner. Bruken av slike soner er således utvilsomt effektivt.

Det er vanskelig å se at bruk av visitasjonssoner ikke også skal ha effekt i Norge, all den tid de resultat man ser i sammenlignbare land, er både svært gode og tydelige. Bruk av slike visitasjonssoner vil være svært effektivt i særlig kriminalitetsutsatte områder der ungdoms- og gjengkriminaliteten er ute av kontroll. Vilkårene for etablering av visitasjonssoner vil være forholdsmessige, basert på omfanget og utbredelsen av kriminalitet, og vil samtidig være både geografisk og tidsmessig avgrenset.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

Stortinget ber regjeringen legge frem forslag til lovendringer som gir politiet adgang til å etablere tidsmessig og geografisk avgrensede visitasjonssoner i særlig kriminalitetsutsatte områder.

8. april 2021

Sylvi Listhaug

Per-Willy Amundsen