Representantforslag om offentlighet rundt landmaktstudien

Dette dokument

  • Representantforslag 52 S (2016–2017)
  • Dato: 22.02.2017
  • Frå: Trine Skei Grande, Ola Elvestuen, Iselin Nybø og Andre N. Skjelstad
  • Sidetal: 1
Søk

Innhald

Innhald

Til Stortinget

Bakgrunn

Forslagsstillerne viser til at ved behandlingen av ny langtidsplan for Forsvaret 15. desember 2016 (Innst. 62 S (2016–2017), jf. Prop. 151 S (2015–2016)) utsatte Stortinget spørsmålet om fremtidig organisering av landforsvaret (Hæren og Heimevernet). Det ble i stedet satt i gang en stor faglig utredning av saken i regi av forsvarssjefen (landmaktutredningen), der forsvarssjefen har fått i oppdrag å

«vurdere ulike konseptuelle alternativer og kapasiteter som sikrer at landmakten har den innretning som er nødvendig, og at midlene brukes slik at de gir mest mulig operativ evne.»

Denne utredningen skal legges frem for Stortinget som del av Prop. 1 S (2017–2018), som legges frem høsten 2017.

Forslagsstillerne viser til at statsråd Ine M. Eriksen Søreide i mandatet for utredningen skisserer:

«Jeg ber derfor om at det legges opp til at offentligheten gis anledning til å følge med på framdriften i arbeidet og får mulighet til å gi innspill på ulike tema.»

Forslagsstillerne ser det som helt sentralt og naturlig at offentlighet og prosesser som ble gjort i forbindelse med Forsvarssjefens fagmilitære råd (FMR), videreføres i forbindelse med landmaktstudien.

Forslagsstillerne mener derfor at regjeringen må offentliggjøre forsvarssjefens landmaktutredning så snart denne er ferdig våren 2017. Dermed vil det være mulig å få en god offentlig debatt om landforsvarets fremtid i god tid før regjeringen fremmer sin innstilling til Stortinget i oktober 2017.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

Stortinget ber regjeringen offentliggjøre forsvarssjefens landmaktutredning så snart denne er ferdig.

22. februar 2017

Trine Skei Grande

Ola Elvestuen

Iselin Nybø

Andre N. Skjelstad