Stortinget - Møte onsdag den 11. november 2015 kl. 10

Dato: 11.11.2015

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 22

Anna Ljunggren (A) [13:50:40]: «Hvordan vil statsråden arbeide for å sikre at nødvendig kompetanse, som vil være nødvendig for videre drift og utvikling av norsk petroleumssektor, ikke forsvinner fra norsk sokkel i nedgangstider?»

Statsråd Tord Lien [13:50:53]: La meg gjenta det jeg sa til representanten Aasland: Jeg er glad for at Arbeiderpartiet er genuint opptatt av aktivitetsnivået på norsk sokkel og forvaltningen av de fantastiske energiressursene vi har i våre havområder.

Men det er sånn at vi i perioden fram til 2013 så at kostnadene på norsk sokkel utviklet seg i en retning som ikke var bærekraftig, med en oljepris på 100 dollar fatet, og i hvert fall ikke er det med en oljepris på rundt 50 dollar fatet, som vi ser nå. Jeg oppfattet at deler av industrien var godt i gang med å redusere kostnadene allerede i 2013–2014, og det er klart at dette er et arbeid som har blitt intensivert i dag. Det er et viktig arbeid. Industrien har ansvaret for sin egen konkurransekraft. Det er et viktig arbeid som nå er på gang i industrien for å komme på et kostnadsnivå som gjør det mulig å videreføre lønnsom energiproduksjon fra norsk sokkel i tiden framover.

Fra myndighetenes side – jeg gjentar nok en gang det jeg sa til representanten Aasland – er stabilitet og forutsigbarhet i rammeverket for petroleumsaktivitet det aller, aller viktigste regjering og storting kan bidra til. På lengre sikt er vi nødt til å finne mer ressurser for å opprettholde aktiviteten på dagens nivå. Derfor er tilgangen til nye arealer viktig, noe jeg vet Arbeiderpartiet er enig med meg i. Vi jobber nå i Olje- og energidepartementet både med 23. konsesjonsrunde og med tildelingen i TFO 2015.

Når det gjelder opprettholdelse av kapasiteten i industrien, mener jeg også der at industrien selv har hovedansvaret. Vi har allikevel fra regjeringens side valgt å foreslå å styrke petroleumsforskningen i Norge med 100 mill. kr i budsjettet for 2016 til Forskningsrådets DEMO 2000-program. Dette er et program som er veldig målrettet mot akademikere – høyt utdannet personell – i leverandørindustrien, f.eks. sivilingeniører, som vi nå ser har utfordringer i arbeidsmarkedet.

DEMO 2000 vil være viktig på kort sikt. Det vil frigjøre totalt 600 mill. kr til petroleumsforskning og sysselsette mange mennesker neste år. Samtidig vil det gi et godt grunnlag for styrket ressursforvaltning og økt energiproduksjon og sikrere og mer klimavennlig energiproduksjon på norsk sokkel i et lengre perspektiv.

Anna Ljunggren (A) [13:53:39]: Takk for svaret, statsråd.

Statsråden sier at industrien har ansvaret for sin egen konkurransekraft, men viser også til ulike forskningsprogram i budsjettet som han foreslår å bevilge penger til. Det er, som statsråden også sa, sånn at man åpner for nye areal i 23. konsesjonsrunde. Nytt areal, i den grad man nå åpner for det, har ikke vært tilgjengelig på 20 år. Det vil jo bety at man flytter aktivitet i nord. Framtidig aktivitet i nord vil jo ha behov for dagens kompetanse i vest. Det er viktig at disse menneskelige ressursene ikke forsvinner utenlands eller til andre sektorer. Hva vil statsråden gjøre for å sikre at det ikke skjer, annet enn ved å bevilge penger til ulike forskningsprogram?

Statsråd Tord Lien [13:54:30]: Som jeg sa, ser vi den krevende verden rundt oss, ikke bare store flyktningstrømmer til Europa og også til vårt land, men også et oljemarked der ute som har noen utfordringer. Nettopp i en sånn situasjon kommer jeg aldri til å slutte å gjenta at stabilitet og forutsigbarhet i petroleumsforvaltningen er noe av det aller, aller viktigste bidraget vi kan gjøre.

Så har jeg lyst til å henlede oppmerksomheten på noe representanten Aasland sa i et innlegg tidligere. Det er ikke gitt at vi skal ha all den store kapasiteten vi hadde i industrien i 2013 og 2014, tilbake igjen. Vi er nødt til å gjøre dette mer effektivt, vi er nødt til å produsere olje med noe færre årsverk enn tilfellet har vært tidligere. Derfor er jeg ikke for å låse inn viktig – fantastisk viktig – kompetanse i industrien.

Anna Ljunggren (A) [13:55:34]: Forbundsleder i Industri Energi, Leif Sande, sier det jo tydelig: «En hel generasjon oljearbeidere er i ferd med å gå tapt.» Han ber regjeringen om å utvide permitteringsperioden. Jeg antar at det var det statsråden viste til i svaret nå nettopp. Statsministeren har også sagt i denne salen flere ganger at det ikke er et forslag som regjeringen vil imøtekomme. Men hvilke tiltak ser statsråden som mer effektive for å sikre at nødvendig kompetanse blir i olje- og gassektoren og ikke forsvinner, enn endringer i permitteringsverket?

Statsråd Tord Lien [13:56:17]: Mitt inntrykk er at arbeids- og sosialminister Robert Eriksson for det første allerede har utvidet permitteringsregelverket i tråd med ønsker fra industrien. Jeg har inntrykk av at statsråd Eriksson har sagt at utviklingen av arbeidsmarkedet også i enkeltindustrier er en utvikling han vil følge tett og fortløpende vurdere. Det har vært tradisjon for i norsk politikk å skalere opp og ned permitteringstiden avhengig av situasjonen i arbeidslivet. Det er mitt inntrykk at statsråd Eriksson også har sagt at han vil gjøre det.

Så oppfatter jeg at man i industrien nå er i ferd med å få godt grep om kostnadsutfordringene. Man er i ferd med å få godt grep også med tanke på å forberede seg på den oppturen som vi alle antar kommer – og vet kommer – og industrien har godt grep også om spørsmålet om kompetanse.