Stortinget - Møte onsdag den 11. november 2015 kl. 10

Dato: 11.11.2015

Tilbake til spørjetimen

Spørsmål 14

Presidenten: Dette spørsmålet, fra Martin Henriksen til barne-, likestillings- og inkluderingsministeren, vil bli tatt opp av representanten Anniken Huitfeldt.

Anniken Huitfeldt (A) [13:01:37]: «I 2014 kuttet regjeringen fedrekvoten fra 14 til 10 uker. Fremskrittspartiet og Høyre har argumentert med at fedrekvoten begrenser valgfriheten, men statsråd Solveig Horne har likevel uttalt at hun håper menn tar ut mer permisjon. Dersom fedre skal bruke mer tid med barna sine, bør regjeringen sørge for andre ordninger som bidrar til dette.

Mener statsråden det er en verdi i at fedre tar en større del av omsorgen for barn, og hvilke virkemidler vil regjeringen i så fall bruke for å sikre en likere fordeling av foreldrepermisjonen?»

Statsråd Solveig Horne [13:02:11]: Jeg vil takke representanten Huitfeldt for spørsmålet. Det gir meg en unik mulighet til å kunne understreke at begge foreldrene er viktige omsorgspersoner i barns liv, og at regjeringen er svært opptatt av å fremme likestilt foreldreskap.

Norge har en av verdens beste foreldrepengeordninger, som er viktig for at både mor og far kan kombinere yrkesaktivitet med omsorg for små barn. Likevel vet vi at foreldrepermisjonen først og fremst er til for barna.

Det er en stor verdi for barna at både mor og far deltar i omsorgen for barna, og regjeringen mener det er viktig å utforme ordningen slik at den gir den enkelte familie frihet til selv å velge hvilken løsning som passer best i deres hverdag. Ikke alle familier er like, og det viktigste av alt er hensynet til barna.

Regjeringen har sammen med samarbeidspartiene vedtatt en utvidelse av fellesandelen med åtte uker. Foreldrene har nå åtte uker mer enn før som de selv kan bestemme fordelingen av, etter sin egen families behov. Jeg understreker at fedrekvoten består, fortsatt er ti uker forbeholdt far og ti uker forbeholdt mor. Men med dagens ordning står med andre ord far, i likhet med mor, fritt til å kunne ta ut flere uker enn det kvoten tilsier.

Jeg har registrert at noen mener at økt valgfrihet for foreldrene er ensbetydende med å redusere likestillingen. Det er jeg helt uenig i. Mødrekvoten og fedrekvoten er redusert med fire uker hver, men det er lagt til fellesandelen, som foreldrene selv kan velge hvordan de skal disponere. Foreldre i dag har en unik mulighet til å kunne kombinere foreldrerollen og arbeidslivet.

Jeg har registrert at opposisjonen har stilt meg en rekke spørsmål med ulike vinklinger om akkurat disse ukene med foreldrepermisjon, som om likestillingspolitikken står og faller på dette. Verken jeg eller flertallet på Stortinget har endret oppfatning om dette. Regjeringens familiepolitikk bygger på valgfrihet og fleksibilitet, og på at den enkelte familie selv er nærmest til å vurdere hvilke ulike løsninger som passer best for dem. Dette gjelder også foreldrepermisjon.

Regjeringen er svært opptatt av å fremme likestilt foreldreskap og ønsker derfor å legge til rette for at begge foreldrene skal ha mulighet til å kunne være likeverdige omsorgspersoner, både under samliv og når samliv oppløses. Vi har derfor hatt på høring forslag til endringer i barneloven for å fremme likestilt foreldreskap. Jeg håper også representanter for opposisjonen vil støtte forslag til mer likestilt foreldreskap.

Anniken Huitfeldt (A) [13:04:51]: Det store, store flertallet av fedre og menn ønsker å ta sin del av fødselspermisjonen, og mange ønsker gjerne å ta en større andel. Men i realiteten – og det viser også flere undersøkelser – blir menn kanskje enda mer diskriminert i arbeidslivet enn kvinner når de er hjemme med barn, for arbeidslivet legger press på en, og det blir på en måte et symptom på at en ikke er dedikert nok på jobben. Jeg regner med at også statsråd Horne har møtt flere menn som ikke har møtt forståelse hos sin arbeidsgiver når de har ønsket å ta den fedrekvoten og pappapermisjonen som de selv ønsker.

Ser statsråden bort fra at mange menn kan møte manglende forståelse hos sin arbeidsgiver når de ønsker å ta pappaperm?

Statsråd Solveig Horne [13:05:40]: Det er ingenting i lovverket som tilsier at verken menn eller kvinner skal måtte stå med lua i hånda overfor arbeidsgiveren sin og si at de ønsker å ta ut foreldrepermisjon. I dag har vi altså en foreldrepermisjon der det er ti uker til far og ti uker til mor, og der foreldrene sammen kan velge å ta den økte andelen av fellesuker slik som det passer best for den enkelte familie. Så jeg er overrasket over at opposisjonen hele veien går ut og sier at fedre kommer til å ta færre uker. Hvorfor ikke bygge opp om de fedrene og oppfordre dem til å ta flere enn de ti ukene? De har full mulighet til å kunne ta både 12 uker, 14 uker og 18 uker hvis de ønsker det, og det er ingenting i regelverket som hindrer den enkelte i å gjøre det overfor arbeidsgiveren.

Men jeg ser helt klart at det er viktig at arbeidslivets parter setter dette på dagsordenen, og faktisk passer på at de ikke har en diskriminering av foreldre når det gjelder foreldrepengeordningen.

Anniken Huitfeldt (A) [13:06:40]: Statsråden sier at det er ingenting i lovverket som hindrer at fedrene tar lengre permisjon. Det er riktig. Så sier hun videre at det er ingenting i lovverket som hindrer at det kan være en likere fordeling mellom kvinner og menn. Det er også helt riktig. Men det var ikke det jeg spurte om. Det jeg spurte om, var om statsråden ser bort fra at enkelte fedre kan oppleve press fra sin arbeidsgiver om ikke å ta sin permisjon. Alle undersøkelser viser at fedre i dag ønsker å ta det, men mange opplever at presset er der. Da kan man si at lovverket er nøytralt, men som politiker må man tenke politisk: Hvordan kan jeg få virkemidler som sikrer at fedrene får de rettighetene som fedre ønsker, til å være mer hjemme med ungene sine? Er det slik at det ikke finnes noen fedre som blir diskriminert av sin arbeidsgiver når de ønsker å ta ut pappaperm?

Statsråd Solveig Horne [13:07:32]: Jeg er helt enig med representanten. Det finnes fedre som opplever at de blir motarbeidet på arbeidsplassen, og det finnes kvinner som blir diskriminert opp mot svangerskap. Det er der i dag. Men jeg har ikke tro på at å øke til flere kvoter er det som skal til. Da må vi ha et aktivt holdningsarbeid, vi må ha et aktivt arbeid opp mot den enkelte arbeidsgiver, for i lovverket er det i dag en mulighet for at både fedre og mødre kan ta mer enn det som er kvoten deres.

Men vi må ikke glemme at foreldrepengeordningen er til for barna. Det som har vært viktig for denne regjeringen, er at familiene skal kunne ha en valgfrihet, en fleksibilitet, når barna er små, til å kunne velge hvem det er som skal være hjemme med barna i den tida. Det har vært viktige verdier som denne regjeringen og flertallet på Stortinget har hegnet om.

Presidenten: Spørsmål 15 er besvart tidligere.

Vi går til spørsmål 16.